ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Döm inte kvinnor som går tillbaka"

Jenny Sköld · 17 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Rnb-sångerskan Rihanna ska ha återförenats med pojkvännen Chris Brown efter misshandeln. Experter på kvinnovåld har teorier om varför.

Rnb-sångerskan Rihanna ska ha återförenats med pojkvännen Chris Brown efter misshandeln. Experter på kvinnovåld har teorier om varför.


klar

Artikellänk är kopierad

Polisens bilder på en blåslagen Rihanna läckte ut till kändissajten TMZ.
Polisens bilder på en blåslagen Rihanna läckte ut till kändissajten TMZ.

Fansens dom mot rnb-sångerskan Rihanna efter återföreningen med Chris Brown har varit hård. Kändisbloggaren Perez Hilton skriver i sin blogg att han har "svårt att forsätta stödja henne". Men kvinnovåldsexperten Åsa Witkowski uppmanar oss att inte döma.– Vägen tillbaka ur ett misshandelsförhållande är lång, säger hon.

Efter att bilderna på en misshandlad Rihanna läckte till världspressen var kritiken mot den misstänkte gärningsmannen och pojkvännen Chris Brown massiv. Men när det blev känt att Rihanna återvänt till Brown efter misshandeln vändes en del av kritiken mot sångerskan i stället. Hon har också blivit av med ett stort reklamkontrakt med sminkföretaget Revlon.

Debatten eldades på ytterligare när Oprah Winfrey tog upp fallet i sin världsberömda tv-show. Några av tonåringarna i publiken kritiserade också Rihanna för att "sända ut fel budskap" genom att gå tillbaka till honom. Samtidigt skriver kändisbloggaren Perez Hilton att "det är svårt att fortsätta älska och stödja henne", i sin blogg. Men Åsa Witkowski, verksamhetschef på Kvinnoforums kliniska enhet anser att vi ofta är för snabba med att döma misshandlade kvinnor som går tillbaka till sina män.– Det är så lätt att säga att man ska gå vid första slaget. Men det har i själva verket ofta föregåtts av en lång process där man fått veta att man inte är någonting värd. Vägen tillbaka är lika lång som den där man blir nedbruten, säger hon.

Det kan också vara rädsla som gör att man flyttar tillbaka.– Kvinnan kanske får en bättre kontroll över våldet och signalerna som föregår våldet. Det är kanske ännu obehagligare att bli terroriserad via telefon eller att mannen står och väntar utanför arbetsplatsen, fortsätter hon.Att Rihanna är världsberömd och hyllad artist behöver inte ha någon betydelse, enligt Witkowski.– Tvärtom kan det ses som ett hot att kvinnan är duktig på sitt yrke.Stämningen mot Brown är planerad till 6 april. Rihanna har genom sin advokat bett att få slippa vittna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro