ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dom kan göra mobilen dyrare

Conny Emmelin · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014

På torsdag avslutas en rättegång i Lunds tingsrätt som kan leda till att smarta mobiler blir dyrare i framtiden. Målet rör en tvist mellan Sony Mobile och upphovsrättsorganisationen Copyswede.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi menar att mobiltelefoner är sådana produkter som likt mp3-spelare kan lagra musik och är lämpade för det. Därför vill vi att branschen ska betala ersättning för det, säger Mattias Åkerlind, VD för Copyswede.

Det specifika målet i Lunds tingsrätt rör Sony Mobiles Walkmantelefoner. Copyswede vill att Sony Mobile ska betala privatkopieringsersättning eftersom det finns ett lagringsutrymme som gör att man kan kopiera musik. Copyswede vill ha 3 kronor och 50 öre per gigabyte lagringsutrymme i detta målet. Sony Mobile vill dock inte betala, precis som flera andra aktörer i branschen.

– Systemet är byggt för en analog värld. Det är själva systemet som sådant som är problemet. Och det är konsumenterna som får betala, säger Klas Elm, VD för Elektronikbranschen. 

Nu ska tvisten avgöras av Lunds tingsrätt. Syftet med ersättningen är att kompensera upphovsmännen ekonomiskt för den kopiering av deras verk för privat bruk. Den kommande domen i tingsrätten kan få stor betydelse. 

– Blir det en tydlig skrivning från rätten får man ett klarläggande och utifrån det kan vi få till en förhandling med branschen, säger Åkerlind.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro