ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dom kan höja elpriset

TT · 11 Dec 2013
Uppdaterad 11 Dec 2013
Energimarknadsinspektionens generaldirektör  Anne Vadasz Nilsson beskriver domen som en katastrof.

Energimarknadsinspektionens generaldirektör  Anne Vadasz Nilsson beskriver domen som en katastrof. Foto: TT


Elföretagen jublar – men villaägarna rasar. En ny dom ger elnätsföretagen friare tyglar när det gäller prissättningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Dom kan höja elpriset
Dom kan höja elprisetFoto: TT

Villaägarnas riksförbund befarar att hushållens elavgifter kan stiga med flera tusenlappar per år efter domen.

– Att tillåta 6,5 procents ränta före skatt, och dessutom plus inflationen, är extremt märkligt. Det handlar om en väsentligen riskfri tillgång i en bransch där jätteföretag och offentliga ägare kan låna till 2-3 procents ränta. Domen är mycket märklig, säger förbundets energipolitiske expert Jakob Eliasson.

Även Elmarknadsinspektionens generaldirektör Anne Vadas Nilsson är kritisk och kallar domen ”en katastrof”.

– Den får orimliga konsekvenser för Sveriges elnätskunder om den står sig. Vi kommer självklart att överklaga, säger hon.

EI beslutade tidigare att använda den så kallade övergångsmetoden därför att man ansåg att den schablonmetod man annars skulle använda skulle ge de flesta av nätföretagen för höga inkomster i förhållande till deras historiska intäkter. EI menade att detta kunde leda till omotiverat höga avgiftsökningar för elkunderna. Därför använde man en övergångsmetod–vilket man nu får bakläxa på. 87 av landets elnätsföretag hade överklagat EI:s beslut om intäktsramar.

Enligt EI står numera elnätsavgifterna för närmare en tredjedel av elkundernas räkning. Och om dagens domar slår igenom fullt ut skulle det, enligt EI, för en villakund som i dag betalar cirka 8 000 kronor om året i elnätsavgifter innebära en merkostnad på cirka 4 000 kronor. Eftersom EI kommer att överklaga domarna till kammarrätten får eventuella höjningar vänta tills den domstolsprocessen avgjorts.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro