ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Domaren om den friande våldtäktsdomen: Läste upp domen flera gånger för nämndemännen

Karl Enn Henricsson · 9 Apr 2018
Uppdaterad 9 Apr 2018
Mirja Högström var rättens ordförande i målet där en 26-årig man friades för våldtäkt. Hon och ytterligare en nämndeman ville dock fälla honom.

Mirja Högström var rättens ordförande i målet där en 26-årig man friades för våldtäkt. Hon och ytterligare en nämndeman ville dock fälla honom. Foto: Privat/IBL


Mannen friades för våldtäkt trots skador på kvinnan, blodiga lakan och ett vittne. Orsaken var att det inte var “som man tänker sig att en våldtäkt ska vara, enligt Stockholms tingsrätt. ”Jag läste upp exakt det som står i domen för de här två nämndemännen ett flertal gånger för att förvissa mig om att det var så som de ville att det skulle stå i domen”, säger domaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan avslöjade Metro att en åtalad 26-åring friades för våldtäkt av Stockholms tingsrätt. En av nämndemännen motiverade sitt friande beslut med “det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”.

En annan nämndeman menade att kvinnans ”berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten”.

Den friande domen har mötts av skarp kritik, och rättsexpert Sven-Erik Alhem kallade den ”urusel”.

Mirja Högström var rättens ordförande i det aktuella målet.

– Jag läste upp exakt det som står i domen för de här två nämndemännen ett flertal gånger för att förvissa mig om att det var så som de ville att det skulle stå i domen, säger hon till Metro.

– Två av nämndemännen ville fria, och jag och en nämndeman ville fälla. Om det är så att två i rätten vill fria och två vill fälla, så ska man enligt svensk rätt fria.

I slutet av februari tog den 26-åriga mannen och kvinnan in på hotell i Stockholm. De hade tidigare haft kontakt via nätet.

Kvinnan blev biten i halsen, fick ett hårt tag om halsen och hår bortslitet, enligt åtalet. Mannen ska också ha hållit fast kvinnan och gnuggat och slagit mot hennes underliv. Under den delen av det misstänkta övergreppet befann sig en väninna i rummet, och hon vittnade till kvinnans fördel.

26-åringen, som hela tiden nekat till brott, åtalades för våldtäkt och misshandel.

– Jag och en nämndeman ville fälla honom för vi tyckte att bevisningen mot honom var tillräcklig. Att det som åklagaren åberopat – förhör med målsäganden och hennes väninna, och den tekniska bevisningen i form av rättsintyg och fotografier – gjorde att åtalet var styrkt. Vi ansåg att både punkten för våldtäkt och den för misshandel var styrkt, säger Mirja Högström.

Tillsammans med nämndemannen ansåg hon att straffet borde bli fängelse i två år och tre månader, enligt domen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro