ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Domarens fråga till kvinnan utreds: Höll du ihop benen?”

Tomas Lundin · 10 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016

Röster höjs nu för att en domare i Spanien ska stängas av efter kränkande” frågor till brottsoffer.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan kom till polisstationen i Vitoria i regionen Baskien i februari för att göra en anmälan mot en man som ska ha våldtagit henne upprepade gånger. ► LÄS MER: Så blev vi bemötta efter våldtäktsanmälan

Dagen därpå kallades hon tillbaka för att lägga fram anklagelserna framför domaren, som enligt Blanca Ruiz från kampanjgruppen Clara Campoamor Association, ställde frågor som var både ledande och kränkande, utan att invänta svaret på en fråga innan hon gick vidare till nästa.

– Det fanns en tydlig och uppenbar vilja att misstro vittnesmål från den klagande, säger hon till El Mundo.  Den kvinnliga domaren ska bland annat ha frågat ”höll du ihop benen och alla dina kvinnliga organ?”. Föreningen menar att det inte är en isolerad händelse utan något som domaren rutinmässigt utsatt offer för. Nu kräver de att hon stängs av med omedelbar verkan. 

► LÄS MER: Advokaten till våldtäktsåtalad: ”Beskriv dina kalsonger” Rätten där kvinnan arbetar meddelar Independent att hon inte vill kommentera den pågående utredningen.

Enligt en   undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) har var femte kvinna uppgett att de utsatts för sexuellt eller fysiskt våld i en relation. Det är en låg siffra jämfört med andra EU-länder, men kan också peka på ett tabu att tala öppet om övergrepp, enligt rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro