ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Domarna anklagas för sexism: "Dam- och herrspelare ska behandlas lika"

Filip Häggberg · 10 Sep 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018
Serena Williams i diskussion med domarbasen Brian Earley i samband med US Open-finalen.

Serena Williams i diskussion med domarbasen Brian Earley i samband med US Open-finalen. Foto: Getty Images


Domaren Carlos Ramos hamnade i fokus efter damfinalen i US Open – där Serena Williams ansåg att hon behandlades annorlunda för att hon är kvinna. Det var en av flera gånger som domaren hamnade i blåsväder, och nu ses policyn över.

klar

Artikellänk är kopierad

När Novak Djokovic spelade hem guldet i herrarnas turnering natten till måndag avslutades US Open för den här gången.

Men det är inte det spelmässiga som fått störst uppmärksamhet i år.

Domarnas insatser har flera gånger kritiserats av spelarna, vilket skapat debatt i tennisvärlden.

Blev coachad från läktaren

Under damfinalen mellan amerikanen Serena Williams och japanen Naomi Osaka blev Williams varnad för att ha blivit coachad av tränaren Patrick Mouratoglou från läktaren. Mouratoglou erkände det, medan Williams hävdade att hon inte såg det.

Stjärnan rasade mot domaren Carlos Ramos och fick ett gamestraff, varpå Williams kallade Ramos för tjuv och anklagade honom för att vara sexist. En herrspelare skulle aldrig straffas på samma sätt, menade hon.

Efter matchen fick Williams stöd av WTA-touren – de som organiserar de stora tennisturneringarna för kvinnor.

– WTA anser att känslomässiga utbrott av dam- och herrspelare ska behandlas på samma sätt. Vi anser inte att det skedde under lördagsnatten, säger WTA-chefen Steve Simons i ett pressmeddelande.

”Vi behöver klargöra våra regler”

Och Carlos Ramos var inte den enda domaren som fick kritik för sina beslut under turneringen. Något som fått det amerikanska tennisförbundet att reagera och se över domarpolicyn.

– Vi behöver klargöra våra regler för domarna. För det får inte finnas någon inkonsekvens, säger talesmannen Chris Widmayer i en kommentar.

I matchen mellan franska Alize Cornet och svenska Johanna Larsson varnades den förstnämnda av domaren Christian Rasks för att snabbt ha tagit av sig tröjan som satt åt fel håll. Flera herrspelare hade tidigare tagit av sig tröjan på grund av värmen – utan att varnas.

Den svenska domaren Mohamed Lahyani kritiserades starkt efter matchen mellan australiern Nick Kyrgios och fransmannen Lucas Herbert tidigare under US Open. När Kyrgios låg under med 0-3 i andra sett gick Lahyani ner till spelaren och peppade honom.

– Jag vill hjälpa dig. Det här är inte du, det vet jag, hördes Lahyani säga till Kyrgios, som sedan vände och vann matchen.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro