ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dömd AIK-tränare misstänks för fler barnvåldtäkter

Linnea Bergman · 25 Sep 2018
Uppdaterad 25 Sep 2018
Efter att mannen i 30-årsåldern dömdes för våldtäkter mot tre barn kom det nya misstankar om att han utsatt ytterligare ett barn.

Efter att mannen i 30-årsåldern dömdes för våldtäkter mot tre barn kom det nya misstankar om att han utsatt ytterligare ett barn. Foto: IBL.


En ungdomstränare verksam inom AIK fotboll, som tidigare dömts för trettio fall av grov våldtäkt mot flera barn, ställs nu inför rätta misstänkt för nya övergrepp. Mannen ska ha hotat att sprida rykten om pojken inte ställde upp på sexuella handlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan i april förra året dömdes mannen, som är i 30-årsåldern, av Solna tingsrätt för 30 fall av grov våldtäkt mot tre barn. Övergreppen pågick från november 2015 till september 2016 och de tre utsatta pojkarna var mellan 10 och 14 år gamla.

Mannen hade varit anställd som elevassistent i en skola där två av pojkarna gick och han hade även varit fotbollstränare för alla tre pojkarna inom klubben AIK fotboll i Stockholm.

Hotade pojke med kniv

Våldtäkterna innehöll både hot och våld. Vid ett tillfälle tryckte mannen en kniv mot en av pojkarnas hals och tvingade denne att klä av sig, enligt domen. Vid ett annat tillfälle puttade han ner en av dem i en säng, höll fast armarna och tvingade till sig ett samlag.

Pojkarna skrämdes till tystnad. Bland annat genom att fotbollstränaren hotade med att han hade film på hur de utförde sexuella handlingar och skulle ”skämma ut dem” om de berättade.

Mannen dömdes till åtta års fängelse för de 30 grova våldtäkterna mot barn. Ett fängelsestraff som han nu avtjänar.

Men nu har det även dykt upp misstankar om övergrepp mot ännu en pojke. DNA-prov i en annan utredning ledde polisen till fotbollstränaren i 30-årsåldern.

– Det fanns dna-spår från en då okänd person i den andra utredningen. Det blev en träff efter att den här personen hamnade i dna-registret, säger åklagaren Anders Tordai.

Försvårande med ställningen som elevassistent och fotbollstränare

I våras åtalades mannen och under tisdagen och torsdagen den här veckan prövas misstankarna i Solna tingsrätt.

Pojken, som var i tioårsåldern när de misstänkta övergreppen skedde 2016, spelade även han fotboll i AIK fotboll och gick på den skola där mannen var elevassistent.

– Mannen var den här personens fotbollstränare ibland. Han var tränare i klubben och ibland höll han i extraträningar för bland annat den här målsäganden, säger åklagaren Anders Tordai.

Att pojken är så ung, att mannen använt visst våld i samband med övergreppen och att mannen hade en ställning som både elevassistent och tränare gör brotten extra allvarliga, enligt åklagaren.

Skulle sprida känsliga rykten om pojken

För att skrämma pojken till tystnad sa mannen även att han skulle sprida ut rykten om pojken om han inte gick med på fler sexuella handlingar, enligt åtalet.

– Min uppfattning är att det bara var ett påhitt, det fanns inget att sprida rykten om. Men den tilltalade uttryckte att han skulle berätta någonting känsligt om killen för personer i killens närhet, säger åklagaren Anders Tordai.

Mannen ställs nu inför rätta misstänkt för flera fall av både grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

– Totalt rör det sig om sju tillfällen, säger åklagaren Anders Tordai.

I samband med att den tidigare tränaren i AIK fotboll dömdes förra året gick klubben ut med ett uttalande. ”Våra tankar går till de barn/ungdomar som utsatts för dessa övergrepp och vi tar ett tydligt avstånd från dessa handlingar,” skrev bland annat klubben då.

Metro har sökt mannens advokat. Den misstänkte mannen förnekar brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro