ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dömd mördare sköt ihjäl polis

Metro.se · 20 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ett stort område spärrades av kring platsen där en 55-årig psykiskt sjuk man sköt ned två poliser i Nyköping i går.

Ett stort område spärrades av kring platsen där en 55-årig psykiskt sjuk man sköt ned två poliser i Nyköping i går. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

POLISMORD. En 32-årig polisman sköts ihjäl i samband med ett ingripande i Nyköping på onsdagen. En tidigare morddömd 55-årig man har gripits misstänkt för dådet.Skottlossningen utbröt vid 17-tiden i samband med att polisen hjälpte den psykiatriska vården med en handräckning i centrala Nyköping. Mannen skulle omhändertas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.På plats blev polispatrullen beskjuten i trapphuset. En 32-årig polisman, som var civilklädd vid ingripandet, träffades i buken och bröstet enligt en kommuniké från Nyköpings lasarett. Hans liv gick inte att rädda.Även hans kollega, en 27-årig man, träffades i armen. Han har tillbringat natten på sjukhuset. Enligt ansvarig läkare mår han efter omständigheterna bra och kommer att få lämna sjukhuset under dagen, uppger landstinget i Sörmland.Efter skottlossningen kommenderades en massiv polisstyrka till adressen Östra Kyrkogatan i Nyköping. Med hjälp av pepparspray kunde flera poliser övermanna den misstänkte mördaren. Därefter spärrades ett stort område runt brottsplatsen av. Området är fortfarande på torsdagsmorgonen avspärrat. Enligt polisens biträdande spaningsledare, Johan Levin, har den misstänkte bott på adressen under en längre tid. Polisen har beslagtagit ett handeldvapen, som tros vara mordvapnet.Mannen är delgiven misstanke om mord och mordförsök. Han är anhållen på sannolika skäl misstänkt, vilket är den starkare misstankegraden. Ett första förhör hade sent på onsdagskvällen hållits, men han hade inte tilldelats någon offentlig försvarare.I samband med skottlossningen skadades även en tredje person lindrigt. Enligt polisen har den personen varken någon koppling till polisen eller den misstänkte gärningsmannen.

Foto: Mattias Holgersson

Peter: Det kom som en chock

GRANNE. När Metro kommer till platsen där polisen sköts står folk tysta bakom polisavspärrningarna och tittar mot huset på Östra Kyrkogatan 33 där skottdramat utspelade sig.Peter Haapamäki är ett av vittnena, han bor i grannhuset och hörde något som han först trodde vara en punktering.– Men när det var så många på raken förstod jag att det var skottlossning, säger han.– Det kom som en chock, och är otäckt när det händer alldeles inpå. Det här har alltid varit en lugn stadsdel med mest pensionärer.Han hörde fyrafem skott och tittade ut lagom för att se hur poliserna jagade gärningsmannen bort mot Sankt Annegatan.– Sedan körde en polisbil efter och jag antar att de plockade honom runt hörnet.Gärningsmannen greps utomhus i samband med skottlossningen och sitter nu anhållen för mord och försök till mord.  

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro