ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dömda mäklare får sälja vidare

John Lindblom · 25 Aug 2011
Uppdaterad 25 Aug 2011
De dömda mäklarna får fortsätta att sälja bostäder till kunder. Bilden är inte kopplad till artikeln.

De dömda mäklarna får fortsätta att sälja bostäder till kunder. Bilden är inte kopplad till artikeln. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /


20 mäklare har dömts för ekonomisk brottslighet senaste fem åren – men de får sälja vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

De fem senaste åren har Fastighetsmäklarnämnden provat drygt 20 mäklare som dömts för olika skattebrott. Ingen av dem har blivit av med sin legitimation och registrering. I de flesta granskade fallen sedan 2006 har mäklaren varnats men nästan en tredjedel av de skattefifflande mäklarna har klarat sig helt utan bestraffning.

Ingen av de drygt 20 mäklarna har dock dömts för omfattande  eller återkommande skattebrott. För att över huvud taget riskera avregistrering krävs fällande domar för grovt skattebrott. Senast en mäklare avregistrerades för ekonomiska brott var 2009 och grundade sig på en laga kraftvunnen dom för grovt bedrägeri.

– Normal skattebrottslighet  eller mindre räcker inte för att vi ska avregistrera, säger Anna-Lena Järvstrand, myndighetschef på Fastighetsmäklarnämnden.

Aktiv mäklare ska ha gömt miljoner

Stockholmsmäklaren har i flera år utretts för skattebrott efter att ha undanhållit skattepliktiga mångmiljonbelopp. Samtidigt har han fortsatt sälja villor och lägenheter i Stockholms södra länsdelar för en etablerad mäklarkedja.

– Klart jag nekar till brott. Åklagaren är fel ute i ganska mycket, säger Stockholmsmäklaren, just nu  aktiv med flera Stockholmsobjekt som säljs via den mäklarkedja den brottsmisstänkte mäklaren är ansluten till.

Polisutredningen har pågått sedan 2008 och gäller grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott under fem års tid. Den aktive Stockholmsmäklaren ska ha gömt undan uppemot fem intäktsmiljoner tillsammans med ytterligare två brottsmisstänkta mäklare som tidigare varit anslutna till samma mäklarkedja.

Åklagaren misslyckades inledningsvis att få mäklatrion häktad, trots att brottsmisstankarna då gäller ännu större summor som fifflats bort i bokföringen.

– Utredningen har tagit väl lång tid men åtalsbeslut kommer under september eller oktober, säger Kenneth Larsson vid Eko-brottsmyndigheten i Stockholm.

Den aktive brottsmisstänkte Stockholmsmäklaren har en ledande position hos mäklarkedjan. Hans bostadsförsäljningar har dock inte påverkats nämnvärt av brottsmisstankarna.

– Så länge någon inte är dömd har vi inga möjligheter att avregistrera eller stänga av en mäklare, säger Anna Lena Järvstrand, myndighetschef på Fastighetsmäklarnämnden.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro