ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dömdes för sexuellt ofredande – fick behålla läkarlegitimation

Jesper Lindqvist · 26 Mar 2019
Uppdaterad 26 Mar 2019
Den 64-årige läkaren fick behålla sin legitimation, trots domen i tingsrätten.

Den 64-årige läkaren fick behålla sin legitimation, trots domen i tingsrätten. Foto: Shutterstock


Läkaren dömdes i tingsrätten, bland annat för att ha slickat på sina patienter. Men trots domen fick han behålla sin läkarlegitimation eftersom domen överklagades. "För att en läkare ska förlora sin legitimation måste det finnas en laga kraft vunnen dom", säger Heléne Dahl Fransson, utredare på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare skrivit om den i tingsrätten sexdömde läkaren, som under 2016 ska ha ofredat sex kvinnor sexuellt på jobbet.

2017 dömdes han till villkorlig dom i tingsrätten – en dom som sedermera överklagades, och i fredags avslutades förhandlingarna i hovrätten.

Men trots domen i tingsrätten och en lång rättsprocess har läkaren fått behålla sin legitimation, och har således i teorin kunnat arbeta även efter domen i tingsrätten.

Ivo: ”Måste finnas en laga kraft vunnen dom”

I samband med att anklagelserna mot läkaren blev kända fick han sparken från den psykiatriska mottagningen på hans dåvarande arbetsplats. Han fick året därpå en tjänst i ett annat landsting, men efter att Metro uppmärksammat fallet fick han återigen sparken.

Trots detta har han alltså fått behålla sin läkarlegitimation. I vanliga fall är det Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som efter anmälan skickar en rekommendation till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) om påföljd. Men när det rör sig om brott så fungerar det annorlunda.

– För att en läkare ska förlora sin legitimation måste det finnas en laga kraft vunnen dom. Eftersom den här domen har blivit överklagad finns det ingen grund för Ivo att skicka en rekommendation till HSAN, säger Heléne Dahl Fransson, utredare på Ivo.

Legitimation kan dras in om läkaren erkänner

Effekten har blivit att läkaren inte har blivit av med sin legitimation, trots att han i tingsrätten dömdes för sexuellt ofredande. Enligt Heléne Dahl Fransson handlar det i grunden om vilka grundar som anmälan till Ivo stöder sig på.

– Läkarlegitimationen kan till exempel dras in om man är oskicklig, har ett missbruk eller om man utgör en fara för patientsäkerheten. I sådana fall behöver det inte röra sig om brottmål, och då kan Ivo direkt rekommendera HSAN om, till exempel, indragen läkarlegitimation.

Så om man misstänks för ett brott och döms i en eller flera instanser så kan man fortfarande jobba som läkare, om domen har överklagats?

– Så länge det inte finns andra omständigheter som bevisar att man behöver dra in legitimationen, om det som har hänt är obestritt och personen har erkänt. Så har vi inte bedömt det här fallet.

pil
Indragen läkarlegitimation och prövotid

När en läkare anses ha begått ett misstag så utreds ärendet av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. De lämnar sedan en rekommendation av åtgärd till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som sedan fattar beslut om påföljd.Om läkaren anses ha begått ett allvarligt tjänstefel kan dennes läkarlegitimation bli återkallad. Sedan 2010 har antalet återkallade legitimationer ökat något.

2018: 242017: 102016: 152015: 142014: 162013: 252012: 202011: 72010: 10

HSAN kan även besluta om en så kallad ”prövotid” för läkaren. Ett sådant beslut fungerar likt en villkorlig dom, där läkaren granskas av IVO och måste uppfylla en särskilt plan under tre års tid för att få behålla sin läkarlegitimation. Antalet fall där HSAN har beslutat om prövotid för läkare har ökat kraftigt under de senaste åren.

2018: 282017: 222016: 202015: 102014: 102013: 122012: 62011: 62010: 8

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro