ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Dömdes till 30 års fängelse efter dödfödsel – nu friges hon

Malin Jansson · 15 Feb 2018
Uppdaterad 15 Feb 2018
Teodora Vasquez kramar om sin mamma strax efter frigivningen.

Teodora Vasquez kramar om sin mamma strax efter frigivningen. Foto: TT


Efter tio år i El Salvadors fängelse friges nu Teodora Vásquez på order av landets högsta domstol. Det var 2008 som hon dömdes till 30 års fängelse – för mord efter att ha fött ett dödfött barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var 2007 som Teodora Vásquez i El Salvador födde ett dödfött barn, något som under landets strikta anti-abortlagar gjorde att hon dömdes till mord.

Medan kvinnan hävdade att hon försökt ringa efter ambulans men sedan svimmat, menade åklagarna att hon mördat barnet efter födseln och straffet bestämdes till 30 års fängelse.

Nu, efter tio år i fängelse, har den numer 30-åriga Teodora Vásquez släppts fri, rapporterar BBC News.

Frigivningen kom som en överraskning då hennes överklagan avslogs i december förra året – då av samma domare som tidigare utlyst straffet.

I stället kom det på begäran av landets högsta domstol som menar att det finns ”kraftfulla skäl till att ge henne nåd”.

Ännu är det oklart när högsta domstolen tog beslutet att frige Teodora Vásquez, men det är inte första gången de ger ordrar av samma karaktär, skriver BBC News. 2005 såg de till exempel till att reducera straffet för en annan kvinna i ett liknande fall.

Kvinnornas öden har tillsammans med flera andras satt fokus på El Salvadors anti-abortlagar. Alla aborter är förbjudna sedan 1998 – och det även om graviditeten är en följd av våldtäkt eller om den utgör ett hot mot kvinnans hälsa.

– Att Teodora nu återfår sin frihet, beror på att myndigheterna beslutat att bevilja hennes ansökan om att få straffet kortat. Det är en fantastisk nyhet i alla bemärkelser, utom en: Teodora har inte begått något brott och borde inte ha suttit en enda dag i fängelse, säger Katarina Bergehed, sakkunnig inom kvinnors rättigheter vid Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro