ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Domen i "Facebookvåldtäkten" har kommit – det här behöver du veta

Hugo Ewald · 25 Apr 2017
Uppdaterad 25 Apr 2017
Delar av filmen har spridits över hela världen och översatts till flera språk.

Delar av filmen har spridits över hela världen och översatts till flera språk. Foto: Henrik Montgomery/TT/


Tre män dömdes under tisdagen till fängelse för våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt för grovt förtal. Våldtäkten, som sändes live i en stor Facebookgrupp, har väckt mycket uppmärksamhet. Det här behöver du veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad var det egentligen som hände?

Den 21 januari våldtogs en kvinna i Uppsala. Kvinnan hade festat, varit på en nattklubb och sedan åkt hem till en man tillsammans med två ytterligare män. Två av männen våldtog henne sedan samtidigt som den tredje mannen filmade händelsen live i en stor Facebookgrupp.

Under tisdagen meddelades domen från Uppsala tingsrätt.

Vad får männen för straff?

En av männen, född 1998, döms till ett års fängelse för våldtäkt och ringa narkotikabrott. Han måste också betala 100 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. Utöver det ska han tillsammans med de två andra männen betala 15 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Den andra mannen döms till 2 år och 4 månader i fängelse för våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott. Han ska betala 150 000 plus 15 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Den tredje mannen döms till sex månader i fängelse för grovt förtal, ringa narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Han ska också betala 70 000 plus 15 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Berätta mer om vad som faktiskt hände

Brottsoffret hade tillsammans med en rumskamrat förfestat och sedan gått till en restaurang för att dricka öl. De åkte sedan till en nattklubb i centrala Uppsala. Där stötte brottsoffret på en av männen som enligt domen ”var trevligare än vanligt”. Det sista kvinnan minns är att hon stod och rökte och pratade med sin kompis, sedan finns bara fragment kvar i hennes minne.

Två av männen ska sedan ha våldtagit henne på en efterfest medan den tredje mannen filmade händelsen och sände den live i en stor Facebookgrupp.

Enligt tingsrätten rör det sig om en våldtäkt eftersom brottsoffret varit så påverkad att hon inte varit fri att samtycka samt befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Enligt ett yttrande från Rättsmedicinalverket antas det att brottsoffret hade en alkoholhalt i blodet om 2,8 promille.

”Av filmen framgår också med önskvärd tydlighet att [brottsoffret] kl. 04.30 synes vara mycket berusad. Hon är glansig runt ögonen, sluddrar när hon pratar och förefaller ha svårt att hålla sig uppe på benen och hon behöver stödja sig mot väggen. Att de tilltalade skulle vara ovetande om detta hennes tillstånd, menar tingsrätten är uteslutet.”, står det i domen.

Varför har händelsen väckt så mycket uppmärksamhet?

Våldtäkten har väckt uppmärksamhet över hela världen eftersom den sändes live på Facebook. Det innebar att händelsen var särskilt komplicerad, mycket på grund av att tingsrätten och polisen fortfarande inte lyckats få tag på hela filmen. Delar av filmen har spridits över hela världen och översatts till flera språk, någonting som gjort brottet extra grovt enligt åklagaren. Det är också därför en av männen döms för grovt förtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro