ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dominikas bild av sjätte sinnet segrade i Metro Photo Challenge

Karolina Skoglund · 4 Nov 2013
Uppdaterad 4 Nov 2013
Dominika Wypych, vinnare av Metro Photo Challenge, globala versionen. Här tillsammans med ”fotomodellen”, hennes hund Salsa. Dagen efter att Dominika tog vinnarbilden  på sin hund skulle den opereras för cancer. – Hon har ett sjätte sinne och kände säkert på sig att hon var sjuk och skulle opereras, säger Dominika.

Dominika Wypych, vinnare av Metro Photo Challenge, globala versionen. Här tillsammans med ”fotomodellen”, hennes hund Salsa. Dagen efter att Dominika tog vinnarbilden  på sin hund skulle den opereras för cancer. – Hon har ett sjätte sinne och kände säkert på sig att hon var sjuk och skulle opereras, säger Dominika. Foto: Henry Lundholm


Till tävlingen Metro Photo Challenge kom det in bilder från hela världen. Men bland de sex vinnarna, en i varje kategori, fanns två svenska fotografer – den ena står även som vinnare över hela tävlingen.

klar

Artikellänk är kopierad

En av de två vinnarna i den globala tävlingen, Dominika Wypych, i kategorin ”Sjätte sinnet”. Hon har fotograferat sin hund Salsa som dagen efter ska opereras för cancer. Hon känner på sig att något ska hända.
En av de två vinnarna i den globala tävlingen, Dominika Wypych, i kategorin ”Sjätte sinnet”. Hon har fotograferat sin hund Salsa som dagen efter ska opereras för cancer. Hon känner på sig att något ska hända.Foto: Dominika Wypych
Den andre globala vinnaren, Alexander Svistunov, Ryssland, kategorin hörsel.
Den andre globala vinnaren, Alexander Svistunov, Ryssland, kategorin hörsel.Foto: Alexander Svistunov
Vinnaren i kategorin syn, Simon Victor, från Sverige.
Vinnaren i kategorin syn, Simon Victor, från Sverige.Foto: Simon Victor
Vinnare i kategorin lukt, Juha Lampinen, Finland.
Vinnare i kategorin lukt, Juha Lampinen, Finland.Foto: Juha Lampinen
Vinnare i kategorin känsel, Daniel Rosero, Ecuador.
Vinnare i kategorin känsel, Daniel Rosero, Ecuador.Foto: Daniel Rosero
Vinnare i kategorin smak, Dennis Keizer, Nederländerna.
Vinnare i kategorin smak, Dennis Keizer, Nederländerna.Foto: Dennis Keizer

119 514 bilder från Metroländer över hela världen skickades in till årets Metro Photo Challenge. Av dessa har två utsetts till globala vinnare. Den ena genom en jury och den and-ra genom folkets röster. Dominika Wypych, 34, som bor i Stockholm och jobbar inom kriminalvården, tog den bild som vann folkets hjärtan och reser därmed till Ghana för ett fotouppdrag nästa år. – Men herregud det är helt otroligt. Det här kunde jag inte ens drömma om. Det handlar inte bara om att vinna, utan att få åka till Afrika och fotografera barnen. Jag finner inte ord just nu, säger hon när hon får beskedet om att hon är en av de två stora vinnarna i tävlingen. Den bild hon vann med, som tävlade i kategorin ”sjätte sinnet”, föreställer hennes hund Salsa. – Hon har cancer och det här var dagen innan hon skulle opereras. Vi ville att hon skulle få springa i skogen, trots att det regnade. Men hon kände på sig att det var något som skulle hända och såg lite orolig ut. Så jag tog den här bilden med min mobilkamera, för den visar verkligen ett ”sjätte sinne”, säger Dominika Wypych. Den andra svenska amatörfotografen som kan sträcka på sig lite extra är Simon Victor, 30, som jobbar som vikarie inom skola och fritids. Han vann förvisso inte någon resa till Ghana, men tog ändå hem segern i kategorin ”syn”. – Det är en ögonblicksbild på min mormor, mamma och bror. Först såg jag bara det komiska i den, men det visade sig även vara ett bra tidsdokument över generationsskillnader, säger han. För honom är vinsten i kategorin en stor bekräftelse. – Jag inser att jag lyckats pricka väldigt rätt. Det blir en upprättelse eftersom fotografi är en väldigt stor hobby för mig, säger Simon Victor.

Läs mer: James Kofi Annan hjälper barn ur slaveriet i Ghana.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro