ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Döms för att ha försökt ta vapen från gravid polis – se den dramatiska filmen

Karl Enn Henricsson · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019

Mitt på Stureplan försökte en 30-årig man ta tjänstevapnet från en gravid polis. Polisen sa senare att hon tänkte att "han får inte döda mitt barn jag har i magen". Dramat fångades av en övervakningskamera, och nu har mannen dömts.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen utspelade sig på Stureplan i Stockholm i början av januari. En man vägrade betala för en taxiresa och två kvinnliga poliser ingrep. Mannen gjorde motstånd och alla tre hamnade på marken.

En av poliserna, som vid tillfället var gravid, har berättat:

– Jag tänker att nej, nej, nej, det här får inte hända. Han får inte skjuta NN (poliskollegan, reds. anm.) och han får inte döda mitt barn som jag har i magen, vilket Metro har rapporterat tidigare.

Polisen: Han kommer skjuta mig

Dramat fångades av en övervakningskamera, och på bilderna syns hur mannen sträcker sig efter polisens tjänstevapen. Han ska även ha skrikit att han skulle döda poliserna, enligt åtalet.

– Jag ser hur han har handen runt kolven och känner hur han börjar rycka. Då blir det panik… jag ser ju hur han kommer få upp vapnet… så jag tänker att först kommer han skjuta henne… och sen kommer han vända sig om och skjuta mig, berättar poliskollegan i förhör.

Fler poliser kom till platsen och fick kontroll över situationen. Mannen åtalades för mordförsök alternativt grovt hot mot tjänsteman.

Domen: Han tog hela tiden nya grepp om pistolkolven

Nu har domen kommit. Mannen döms för grovt olaga hot angående händelsen på Stureplan. I domen går att läsa att det är bevisat att mannen ”hela tiden tog nya grepp runt pistolkolven och att han hade lossat bygeln som håller pistolen i hölstret, vilket innebar att det bara återstod en liten spärr innan pistolen var lös”.

Rätten skriver även att det är bevisat att han skrek till polisen att han skulle döda dem. ”Allt detta utgör sådana omständigheter som kan anses tala för att NN haft uppsåt att döda”, skriver rätten.

Ska betala skadestånd till poliserna

Då mannens dna och fingeravtryck körde i polisens register uppstod fler misstankar, och han åtalades även för fler brott.

Nu döms han även för bland annat rån, rånförsök, misshandel och bedrägeri. Det totala straffet blir fyra års fängelse.

Han ska även betala skadestånd till de båda poliserna om drygt 25 000 kronor vardera.

Mannens advokat har tidigare sagt att 30-åringen nekar till brott.

– Det finns inget som helst uppsåt till att döda i den situationen, har hans advokat Bo Thorén sagt.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro