ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Döms för att ha sexofredat polis - slipper betala skadestånd

Karl Enn Henricsson · 12 Feb 2018
Uppdaterad 12 Feb 2018
En 23-årig man döms för att ha sexofredat en polis i Fittja. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

En 23-årig man döms för att ha sexofredat en polis i Fittja. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: PER-OLOF SÄNNÅS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


En 23-årig man döms för att ha sexofredad en kvinnlig polis i Fittja utanför Stockholm. Men han slipper betala skadestånd om 5000 kronor. Orsaken är att en polis måste ha en bättre mental beredskap” än andra, enligt tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nu 23-årige mannen åtalades för sexuellt ofredande mot en kvinnlig polis. Hon befann sig i Fittja centrum en kväll i april 2016. Eftersom det var stökigt på platsen filmade hon med en videokamera.

23-åringen gjorde då ”obscena rörelser med sin tunga” mot polisen, och filmade eller låtsades filma henne med sin mobiltelefon. Han sa även att ”han ska ha bilderna i häktet så han kan göra saker med sig själv”, enligt åtalet.

Mannen själv nekade till brott och påstod att han ”blev provocerad av att polisen NN filmande”, och att han gjorde rörelser med tunga för att retas. Polisens filmmaterial från händelsen användes som bevisning i rätten, och han har nu dömts. ”Även om NN haft för avsikt att retas är det ställt utom rimligt tvivel att han insett att hans agerande även hade en sexuell innebörd på ett sätt som var ägnat ofreda NN”, skriver rätten i sin dom.

Kvinnan ville ha ett skadestånd om 5000 kronor, men det får hon inte. ”En polis måste vara beredd på att mötas av visst ofredande samt ha en bättre mental beredskap inför detta än andra. Det brott som NN riktat mot NN har enligt tingsrättens mening inte inneburit en sådan allvarlig kränkning att skadestånd kan beviljas”, står det i domen.

Mannen döms även, mot sitt nekande, för ett ringa dopningsbrott och för försök till främjande av flykt vid andra tillfällen.

Straffet blir dagsböter om totalt 4000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro