ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Döms för hakkors

Clarence Frenker · 2 Okt 2011
Uppdaterad 2 Okt 2011
Den 49-årige mannen syntes i Västermalmsgallerian (bilden) med ett hakkors fastsytt på jackan.

Den 49-årige mannen syntes i Västermalmsgallerian (bilden) med ett hakkors fastsytt på jackan. Foto: Scanpix


Bar jacka med hakkors i Västermalmsgallerian. Döms till 6 500 för hets mot folkgrupp. Det var en nazistsymbol och det visste han”.

klar

Artikellänk är kopierad

Mitt i lunchrusningen spatserade den 49-årige mannen runt i Västermalmsgallerian med ett hakkors fastsytt på jackan. Då stoppades han av en polispatrull som av en slump råkade få syn på svastikan. Polisen gjorde en anmälan och beslagtog därefter jackan på plats. Nu döms mannen att betala 6500 kronor i dagsböter för hets mot folkgrupp för att ha spridit nazistiska budskap. – I det här fallet fanns det inga tveksamheter. Han gick omkring med en nazistsymbol i ett offentligt sammanhang där det samtidigt vistades mycket folk, säger åklagare Oskar Edvardsson. Mannen berättar i förhör att han sydde fast svastikan för att han gillar nazistiska symboler. Han nekar dock till brott och uppger att han inte haft för avsikt att uttrycka missaktning mot någon folkgrupp. Enligt honom själv är han varken politiskt aktiv eller tillhör någon organisation. – Det var en nazistsymbol och det visste han, konstaterar Oskar Edvardsson. Stockholms tingsrätt anser att mannen genom att bära symbolen ”spridit ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper” och därför ska fällas för ringa brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro