ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Döms till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg

Karl Enn Henricsson · 15 Feb 2018
Uppdaterad 15 Feb 2018
Den 23-årige mannen hade tidigare ett förhållande med Tova Moberg, och nu döms han av tingsrätten för mord på henne.

Den 23-årige mannen hade tidigare ett förhållande med Tova Moberg, och nu döms han av tingsrätten för mord på henne. Foto: JERKER IVARSSON / Aftonbladet / IBL Bildbyrå/ Privat


19-åriga Tova Moberg anmäldes försvunnen. Någon dag senare hittade hennes kropp i en sjö vid den gård där hennes tidigare pojkvän bodde. Nu döms mannen till livstids fängelse för bland annat mord.

klar

Artikellänk är kopierad

19-åriga Tova Moberg försvann den 13 maj förra året. En stor sökinsats inleddes i Hudiksvallstrakten. Misstankarna riktades snabbt mot hennes tidigare pojkvän – en nu 23-årig man. Han anhölls och den 16 maj hittades hennes döda kropp i en sjö i närheten av gården där han bodde.

Kroppen var tillsammans med en fälg placerad på en skottkärra, som hittades på sjöbotten. Metalltråd och silvertjep hade använts för att linda in kroppen och fälgen.

23-åringen ska ha dödat henne genom strypning och ett stort antal slag med hammare, enligt åtalet.

Förutom mord åtalades mannen även för grov kvinnofridskränkning. Under flera år vid olika tillfällen ska mannen ha misshandlat och hotat henne, enligt åtalet.

Nu döms mannen av Hudiksvalls tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mord. Han döms inte för grov kvinnofridskränkning utan istället för misshandel, olaga tvång och olaga hot.

23-åringen har hela tiden nekat till att ha dödat Tova Moberg. Han har inte kunnat berätta varför en stor blodpöl från henne säkrats på bland annat gårdsplanen. ”Detta innebär att utifrån den tekniska bevisningen inte går att dra någon annan slutsats än att Tovas död har inträffat på NN:s gård”, skriver rätten i domen.

I domen listar rätten slutsatser om vem som dödat Tove och skriver bland annat ”Gärningspersonen har velat dölja blodpölen på gårdsplanen” och ”NN har varit kontrollerande och utsatt Tova för eskalerande och psykisk misshandel och mordhot”. ”Sammantaget anser tingsrätten att det inte går att dra någon annan slutsats än att det varit NN som är gärningsmannen”.

Rätten pekar på flera försvårande omständigheter. Bland annat hade Tova Moberg så kallade avvärjningsskador, vilket tyder på att hon försökte försvara sig. ”Med hänsyn till att hon sedan tidigare trott att hon skulle dödas av NN kan det antas att när hon insåg att hennes farhågor höll på att förverkligas borde dödsångesten ha varit högst påtaglig”, skriver rätten.

pil
Mordet på Tova Moberg

13 maj 2017: 19 åriga Tova Moberg skulle på fest i Hudiksvallsområdet, men hon dök inte upp.

14 maj: En stor sökinsats inleds, och polisen går ut med namn och bild på Tova Moberg.

15 maj: Hennes tidigare pojkvän, en nu 23-årig man, hämtas in till förhör och anhålls.

16 maj: Tova Mobergs kropp hittas i en sjö i närheten av den gård där 23-åringen bodde. Kroppen hade placerats i en skottkärra tillsammans med en fälg.

16 november: 23-åringen åtalas för mord. Han åtalas även för grov kvinnofridskränkning.

15 februari 2018: 23-åringen döms av tingsrätten till livstids fängelse för bland annat mord.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro