ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Domstol ger man rätt till strukna kläder

Josefin Svenberg · 21 Mar 2014
Uppdaterad 21 Mar 2014

Strykning av kläder är ett måste för att uppnå skälig levnadsnivå. Det slås fast i en dom från kammarrätten i Göteborg, som ger en 68-årig man rätt till hemtjänsthjälp för både strykning och gardinupphängning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Kammarrätten i Göteborg ger en 68-årig synskadad man rätt till att genom hemtjänst få hjälp med strykning av kläder och gardinupphängning ”för att uppnå skälig levnadsnivå”.

Melleruds kommun, där 68-åringen är bosatt, avslog mannens ansökan om att få kläder strukna varannan vecka och gardiner upphängda två gånger per år. Förvaltningsrätten gick på samma linje som kommunen och menade att hjälpen med städning och fönstertvätt som mannen får är tillräcklig för att uppnå en skälig levnadsnivå.

Men kammarrätten river alltså upp den domen. De hänvisar till tidigare rättsfall, där det slagits fast att insatser som fönsterputsning och gardinupphängning ska räknas som hemtjänstinsatser och därmed innefattas i begreppet skälig levnadsnivå.

”Kammarrätten anser att även strykning av kläder kan hänföras till begreppet hemtjänst då det, i likhet med fönsterputsning och gardinupphängning, är ett moment som ingår i den praktiska hjälpen med skötseln av den enskildes hem”, enligt domen.

Hur ofta den 68-årige mannen ska få hjälpen har dock inte utretts, utan kammarrätten ger Melleruds kommun i uppdrag att bestämma tidsintervallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro