ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Don Jon" – en del av en sexig biohöst

Conny Emmelin · 22 Okt 2013
Uppdaterad 25 Okt 2013
Het höst i biosalongerna Joseph Gordon-Levitt och Scarlett Johansson i filmen Don Jon.

Het höst i biosalongerna Joseph Gordon-Levitt och Scarlett Johansson i filmen Don Jon. Foto: Daniel McFadden/AP/TT


Vi går mot en sexig biohöst. Flera filmer med Sverigepremiär i höst/vinter har porr eller explicit sex som ett centralt tema. Nu är det premiär för Don Jon där Joseph Gordon-Levitt spelar porrmissbrukare som tycker riktigt sex med verkliga tjejer är ganska trist.

klar

Artikellänk är kopierad

Amanda Seyfried som Linda Lovelace i filmen "Lovelace".
Amanda Seyfried som Linda Lovelace i filmen "Lovelace".Foto: Dale Robinette/AP/TT
Regissör Lars von Trier omringad av skådespelarna i hans kommande film "Nymfomanen". Från vänster: Stellan Skarsgård, Charlotte Gainsbourg, Lars von Trier, Mia Goth, Stacy Martin, Shia LaBeouf.
Regissör Lars von Trier omringad av skådespelarna i hans kommande film "Nymfomanen". Från vänster: Stellan Skarsgård, Charlotte Gainsbourg, Lars von Trier, Mia Goth, Stacy Martin, Shia LaBeouf.Foto: Hermann J. Knippertz/AP/TT
Adele Exarchopoulos och Lea Seydoux spelar huvudrollerna i filmen "Blå är den varmaste färgen" (i original "La Vie d'Adèle") som vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes tidigare i år.
Adele Exarchopoulos och Lea Seydoux spelar huvudrollerna i filmen "Blå är den varmaste färgen" (i original "La Vie d'Adèle") som vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes tidigare i år.Foto: Francois Mori/AP/TT

– Det finns definitivt en hel del att tycka illa om honom för men det finns också mycket att gilla honom för. Det är de komplicerade karaktärerna som är de mest intressanta, säger Joseph Gordin-Levitt när Metro träffar honom på ett hotell i Köpenhamn.

Porrmissbruk i "Don Jon". Porraktrisporträtt i "Lovelace". Porrbranschskildring i svenska kortfilmen "Pleasure". Och såklart Lars von Triers emotsedda film "Nymfomanen" om en kvinnas sexuella liv från födsel till död. Frågan är varför väljer filmmakare att satsa på porr eller sex just nu?

– Jag har inget enkelt svar, men en anledning till att vi ser mer explicita sexskildringar på film kan vara att porr inte är lika marginaliserat längre. Samtidigt har gränserna kring privat och publikt generellt suddas ut. Inte bara porrskådisar flashar hud i sociala medier idag, säger Elin Larsson, Metros filmrecensent.

I "Don Jon", med Sverigepremiär idag, får pornografi stå som exempel för en förljugen bild av samhället som medier förmedlar. Jon Martello (Joseph Gordon-Levitt) tittar så mycket på porr att sex på riktigt blir tråkigt och även förhållandet med drömtjejen misslyckas med att leva upp till fantasin.

Samtidigt får Barbara Sugarman (Scarlett Johansson) sin bild av män och förhållanden från romantiska komedier från Hollywood.

– Jag tycker vi ska utöka den debatten om porr till att handla om all media. Reklam, magasin, och musik ger oss orealistiska drömmar och bilder. Det är inte nödvändigtvis ett problem om vi tittarna fattar vad det är vi konsumerar. Jon och Barbara får problem för att de fattar inte att det som de ser på skärmen bara är en fantasi. De vill ha det så i verkligheten, säger Joseph Gordon-Levitt.

"Don Jon" är Joseph Gordon-Levitts första filmprojekt som regissör och manusförfattare. Han säger att han tagit mycket intryck från stora regimästare som han arbetat med som exempelvis Steven Spielberg och Christopher Nolan. Och han kände inga tveksamheter inför att välja ett så pass kontroversiellt ämne som internetporr till sin första egna film.

– Jag visste att en del människor inte skulle gilla det. Men det påverkar inte mig. Om du vill argumentera mot särskilda konventioner kommer vissa inte att gilla det du gör. Det är inget man ska vara rädd för. Denna filmen skulle bli provokativ och polariserande, säger han.

Och visst finns det de som inte uppskattar Gordon-Levitts film. Den konservativa mediekritiska organisationen Media Research Center satte den högst upp på listan över porriga filmer under ”kanske den porrigaste filmsäsongen någonsin”.

– Det är varken bra eller dålig pr. Men jag ville ju att detta skulle bli en film som debatterades. Så vad folk än säger om filmen är intressant, säger Gordon-Levitt.

När han promotar filmen på hotellet i Köpenhamn försöker Joseph Gordon-Levitt styra bort diskussionen om porr och bredda det till att handla om dagens mediesamhälle i stort. I jämförelse med Lars von Triers orgasmaffischer för filmen "Nymfomanen" är det ingen som kan anklaga Gordon-Levitt för att försöka sälja filmen med sex. Samtidigt ger ämnet Don Jon en hel del gratisreklam.

– Sex funkar jättebra i PR-syfte. Många provoceras av det, trots allt, säger Elin Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro