ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Döps hon i vatten från Ockelbo?

Anneli Sandberg · 21 Maj 2012
Uppdaterad 21 Maj 2012
En av de senaste bilderna från hovet på prinsessan Estelle.

En av de senaste bilderna från hovet på prinsessan Estelle. Foto: Kungahuset


Dopklänningen, dopvattnet och kyrkan. Det finns många traditioner som ska följas när en kunglig bebis döps. Men överraskar Victoria och Daniel med vatten från Ockelbo?

klar

Artikellänk är kopierad

Den 31 augusti 1982 skedde det senaste kungliga dopet i Sverige. Då döptes prinsessan Madeleine i Slottskyrkan precis som alla i hennes familj gjort innan dess. Och Estelle kommer förmodligen att bära samma dopklänning som Madeleine bar då. Den har alla inom kungafamiljen burit vid dop sedan 1906 då prins Gustaf Adolf döptes. Till klänningen hör också en dopcape i siden där alla dopbarnens namn har broderats in.

– Den är jag fullkomligt övertygad om att hon kommer att bära. Det är en tradition de inte kommer att frångå, säger chefredaktören för Kungliga Magasinet Roger Lundgren.

En annan tradition vid kungliga dop är att man använder den kungliga dopfunten i silver som Gustav III sannolikt var den förste att döpas i 1746. Vilket vatten som kommer att vara i funten på dopen har dock varierat. De flesta kungliga Bernadottebarn är döpta med vatten från Jordanfloden. Men kungen och drottning Silvia frångick detta.

– Kungaparet tog vatten från en källa på Öland till sina barn, berättar Roger Lundgren.

Tror du Victoria och Daniel väljer vatten från Ockelbo?

– Nej, det tror jag inte. Det finns ingen anledning till det, säger Roger Lundgren.

Några större avbräck från traditionerna tror Roger Lundgren inte att kronprinsessparet kommer att göra.

– Victoria har alldeles för djup respekt för traditionerna. Däremot är det troligt att hon sätter sin egen prägel på dopet precis som hon gjorde vid bröllopet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro