ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dottern fick permanenta hjärnskador – mamma anmäler vårdcentral

Madeleine Korneliusson · 2 Sep 2013
Uppdaterad 2 Sep 2013

En flicka i tvåårsåldern fick inte den hjälp hon behövde på två vårdcentraler i Halland. På grund av det ska hennes hjärta ha stannat, med permanenta hjärnskador som följd. Det menar flickans mamma som nu har anmält vårdcentralerna till Inspektionen för vård och omsorg.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Det var i början på juli som flickans föräldrar sökte hjälp för sin nästan två år gamla dotter på en vårdcentral i Halland.

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver flickans mamma att dottern hade en mycket snabb andningsfrekvens, men att de skickades hem efter en snabb läkarundersökning utan några tagna prover.

Den snabba andningen ska sedan ha fortsatt. Flickan ska ha börjat svettas och ville inte äta.

Dagen efter sökte familjen därför åter igen hjälp på en ny vårdcentral, där flickan fick en liknande undersökning. Då föräldrarna frågade om andningsfrekvensen ska läkaren ha uppmanat dem att ge Alvedon till flickan då hon säkert var på väg att få tänder och att det gjorde ont.

I anmälan beskriver mamman hur flickan dagen efter den andra undersökningen fortsatte att andas snabbt samtidigt som hon svettades, kräktes och inte ville äta eller dricka.

Efter ett samtal till 1177 uppmanades familjen att söka hjälp på vårdcentralen igen. Där träffade de samma läkare som vid första undersökningen. På grund av föräldrarnas oro ska läkaren då ha skickat familjen vidare till en barnläkare på akuten.

Vid halv tre-tiden på natten fick flickan hjärtstopp på sjukhuset i Halmstad. Följden blev stora permanenta hjärnskador.

Nu kritiserar mamman de två vårdcentralerna i sin anmälan till IVO.

Hon menar att familjen inte togs på allvar och att läkarna borde kontrollerat dotterns andningsfrekvens, puls, EKG med mera, istället för att endast kontrollera dotterns temperatur.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro