ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Douglas Coupland: Ägg från utomjordingar i din hjärna

Douglas Coupland · 4 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

I fyra veckor framöver kommer du varje dag att kunna läsa en berättelse om en mycket trevlig person som heter Shannon. Du känner redan Shannon – alla känner – det kan mycket väl vara du som är Shannon. Hon är den där lätt nördiga tjej som vikarierar på vartenda kontor du någonsin arbetat på. Hon är rolig, hon är smart och framförallt finns tjejer som hon nästan överallt. Hon lever 2013 och Shannons värld förändras och muterar lika snabbt som din.

Förändring: detta fruktade ord. Om vi bara kunde få ett års semester från förändring – men det kommer aldrig att hända och det vet vi. Så hur får vi ut det mesta av livet? Hur orkar vi med det och hittar de bra grejerna bland de dåliga? Det är det Shannon handlar om.

Och varför Metro? Och varför skriver jag om en rollfigur som heter Shannon i Metro? Av två anledningar. För det första så skriver jag alltid mina böcker i vad jag kallar ”en extrem nutid”. Vi människor har bara tiden vi lever i. Den är i sanning … läskig och rörig och märklig, men den är vår och snart nog kommer nutiden att vara den gamla goda tiden – så passa på och njut.

För det andra, jag är inte längre säker på om fiktion håller jämna steg med livet och hur vi lever det. Jag är född att experimentera och jag vill testa något nytt för att belysa åt detta tillkortakommande. Jag har sagt det förut och jag kommer att säga det igen: människoarten har aldrig varit smartare men trots det har vi aldrig känt oss dummare. Vi lever i en värld av prylar och moln och ekonomiska bubblor. En traditionell roman kommer alltid att vara viktig i den mänskliga civilisationen, men jag har fått intrycket att en ny sorts historieberättande behövs. Jag kallar det dépêche fiction: en snabbt föränderlig fiktion. (Ja, lite som Depeche Mode, ett band jag gillar skarpt) Dépêche fiction är lika rätt som en cappuccino. Dépêche fiction är som ett riktigt grymt ryskt klipp av ett misslyckat försäkringsbedrägeriförsök. Dépêche fiction är skrivet så att det växer till i din hjärna över tid och sedan, precis som utomjordingsägg, plötsligt kläcks och får din hjärna att säga: ”Jag känner något nytt och spännande! Och, FYI, jag har tagit över ditt medvetande!”

Så vad har du att vänta dig? Det är inte The Office och det är inte en tecknad serie. ”Temp”   är något nytt – och du får vara med i experimentet. Metro är det perfekta stället att läsa ”Temp”. Metro läses av folk som lever det moderna livet fullt ut. Fiktion handlar om att läsare ska kunna säga ”Vänta – det där är hur jag ser på världen.” Och jag hoppas att det är vad du känner. Låt äggen kläckas.

Douglas Coupland, Vancouver, BC, 1 november, 2013

LÄS MER
Douglas Coupland skriver exklusiv roman för Metro

Fotnot: ”Temp” publicerades under november 2013 och ligger av upphovsrättsskäl inte längre kvar på Metro.se. 

klar

Artikellänk är kopierad

Douglas Coupland
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro