ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Döva Theo fick inte börja i förskolan för döva – blev för dyrt

Karolina Skoglund · 27 Aug 2014
Uppdaterad 27 Aug 2014

Snart sexåriga Theo är döv. Därför fick han inte, som jämnåriga barn, börja i skolan i förra veckan. Att skicka honom till en dövskola blev nämligen för dyrt för kommunen.

klar

Artikellänk är kopierad

Theo, till vänster, fick avslag på ansökan om att få börja i dövskola. ” Vad jag förstått är det här ett specifikt elevärende där man har ställt de möjligheter vi har på hemmaplan mot taxiresor till Örebro”, säger  Fredrik Lundgren (FP), kommunalråd i Strängnäs kommun, till höger i bild.
Theo, till vänster, fick avslag på ansökan om att få börja i dövskola. ” Vad jag förstått är det här ett specifikt elevärende där man har ställt de möjligheter vi har på hemmaplan mot taxiresor till Örebro”, säger  Fredrik Lundgren (FP), kommunalråd i Strängnäs kommun, till höger i bild.Foto: Privat/Strängnäs kommun

I förra veckan var det terminsstart i landets alla kommunala skolor. Många barn gick därmed också till skolan för allra första gången. Det hade Theo, som är fem och ett halvt år gammal, också planerat att göra. Nu blev det inte så. Eftersom han är döv hade föräldrarna räknat med att han kunde börja i en förskoleverksamhet på en dövskola i Örebro. Men i Strängnäs kommun, där Theo nu går i en "vanlig" förskola, tyckte man att det skulle bli för dyrt – och gav honom avslag, enligt hans mamma. 

– Vi blev väldigt besvikna men hade räknat med motstånd från kommunen. Vi har haft med dem att göra tidigare och det var inte heller en lycklig historia. Theo har inte fått veta något om dövskolan ännu. Han ska inte behöva bli besviken, säger mamman Linda Bysell.

Planen från föräldrarnas sida var att Theo skulle kunna förbereda sig på sexårsverksamheten, som skulle vara aktuell nästa höst. På detta sätt skulle han kunna förbereda sig i en miljö med teckenspråk, vilket han fram tills nu är helt främmande för. Några alternativ till skolgång har familjen inte fått ännu, men ett möte ska hållas med kommunen.

– Vi är oerhört ledsna och besvikna. Vi har verkligen gjort allt vi kunnat för att få i gång en process, redan sedan innan dagisstart. Men redan nu är det i senaste laget och i den takten kommunen har ansträngt sig hittills så kommer Theo ha missat så mycket att det inte går att komma ifatt.

Just nu är planen att få till en tid för ett nytt möte med kommunen och för att få stöd i Theos kamp skrev Linda Bysell ett inlägg på Facebook där hon uppammade folk att skriva sina namn i kommentarsfältet. Den statusen har nu delats över 30 000 gånger.

– Jag är fortfarande i chock. Jag hade som mest hoppats på 200-300 namn och nu har vi passerat 34 000 delningar. Varenda en som har tagit sig tiden att läsa mitt spontana inlägg är fantastisk. Jag kunde aldrig drömma om att min pojke kunde beröra så många människor, säger hon.

Fredrik Lundgren (FP), kommunalråd i Strängnäs kommun och med skolan som ansvarsområde, säger:

– Vad jag förstått är det här ett specifikt elevärende där man har ställt de möjligheter vi har på hemmaplan mot taxiresor till Örebro. Men det där är något du får ta med vår utbildningschef, som är insatt i ärendet.

Utbildningschef Ingela Pipp skriver i ett mejl till Metro: 

"Pojken har en placering i förskolan och han har inte åldern inne för att börja i grundskola, därför finns det ännu inga beviljande eller avslag på skolplacering". 

Förtydligande:Detta är en uppdaterad version. I en tidigare version stod det att Theo skulle börja i skolan i höst. Men det är alltså nästa höst han ska börja i skolan, då i sexårsverksamhet. Dock ville han börja i dövskolans förskoleverksamhet (i stället för den "ordinarie" förskoleverksamhet som han nu går i) redan nu. På så sätt kan förbereda sig på en miljö med teckenspråk. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro