ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dove anklagas för rasism – se den kritiserade reklamfilmen

Natalie Demirian · 9 Okt 2017
Uppdaterad 9 Okt 2017

Hudvårdmärket Dove anklagas för rasism. Nu har företaget raderat sin kritiserade reklamkampanj och bett om ursäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Många har reagerat starkt på bilderna och menar att Doves reklam är rasistisk och förmedlar budskapet att den svarta kvinnan använder deras duschtvål för att bli ren – och vit. Något som flera medier, bland andra Buzzfeed och BBC, skriver om.

Efter den massiva kritiken raderade Dove reklamen och bad om ursäkt på Twitter:

”En bild vi nyligen la upp på Facebook misslyckades med att representera färgade kvinnor på ett eftertänksamt sätt. Vi är djupt ledsna om folk har tagit illa vid sig”.

Samtidigt menar andra i sociala medier att bilden som spridits inte visar hela reklamen. Om man ser videon, i stället för stillbilden, ser man vidare hur den vita kvinnan sedan också tar av sig sin t-shirt. Sedan dyker en tredje kvinna upp, med en annan hudfärg.

Det här är inte första gången som Dove kritiseras för att ha rasistiska reklamer. Ett annat exempel som många nu lyfter igen är bilden nedan, där tre kvinnor med olika hudfärger står framför en före- och efterbild, där det ser ut som att den svarta kvinnan representerar ”före” och den vita kvinnan ”efter”.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro