ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Downing Street inte så stort som man tror

Ruben Eg · 24 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Premiärministerhustrun och advokaten Cherie Blair har mycket att berätta från tiden på 10 Downing ­Street. Både politiska händelser och familjestunder med maken Tony Blair bubblar fram i hennes text.
Premiärministerhustrun och advokaten Cherie Blair har mycket att berätta från tiden på 10 Downing ­Street. Både politiska händelser och familjestunder med maken Tony Blair bubblar fram i hennes text.

Det är sällsynt att memoarer kritiseras för att vara för privata. Men Cherie Blair har hånats just för att ha lämnat ut för många intima detaljer ur sitt äktenskap med Tony Blair, Storbritanniens förre premiärminister, i boken ”Speaking for myself”.

– Det är ingen politisk bok. Den handlar om en fru med en karriär och en fa­milj, men som också satt på första parkett när några viktiga politiska händelser ägde rum, säger Cherie Blair.

Vad handlar den om, om det nu inte är en politisk bok?– Omkring 50 år av mitt liv, hur livet förändras, särskilt för kvinnor i min generation: mödrar med en karriär, möjligheter som förvägrades min mamma och mormor.

Kände du att boken var ett bra tillfälle att reda ut vissa missuppfattningar, till exempel bilden man fick av din familj i filmen ”The Queen”, som skildrar förhållandet mellan din man och drott­ning Elizabeth efter prinsessan Dianas död?– Det var en trevlig film, men den var inte baserad på fakta. 10 Downing Street är till exempel väldigt annorlunda än hur det beskrivs i filmen. Folk tror alltid att premiärministerbostaden är mycket större och glamorösare än den är. Särskilt köket är mycket mindre. Vår dotter var den som var mest olycklig över filmen eftersom hon inte har rött hår i den. Och jag svär inte. Min man och drottningen var överens om att inte se filmen, men såvitt jag vet har hon gjort det nu.

Du har haft en framgångsrik karriär som advokat. Var det inte svårt att lägga band på dig själv när du hade rollen som premiärministerfru? – Tony var väldigt överraskad över sättet jag hanterade detta på. I de flesta fallen kunde jag vara mer diplomatisk än jag någonsin kunnat föreställa mig, men jag visste ju att jag var där bara för att jag är gift med Tony. Om jag hade velat lägga mig i regeringens politik hade jag sett till att jag själv hade blivit vald. Att ansvara för personliga förhållanden var min roll. Och jag lärde mig att personliga förhållanden gör skillnad i den diplomatiska världen.

Ja, du skriver mycket repektfullt om Bill och ­Hillary Clinton. Skulle hon ha varit en idealisk presidentkandidat?– En kvinna som president i USA skulle ha varit en väldigt kraftfull förebild för hela världen. Hillary har slagits storartat för detta, hon har visat styrka och karaktär under enorm press. Vi vet åtminstone nu att ingen kan säga att det inte finns några skäl för att en kvinna inte skulle kun­na bli president.

klar

Artikellänk är kopierad

Ruben Eg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro