ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Downs syndrom-experter hjälper till i sökandet efter Dante

David Peterson · 9 Nov 2018
Uppdaterad 9 Nov 2018
Dante har varit försvunnen sedan i tisdags.

Dante har varit försvunnen sedan i tisdags. Foto: Polisen/TT


Tolvåriga Dantes diagnos försvårar sökarbetet, enligt polisen. Nu har får de hjälp av Svenska Downföreningen. "Vi har tyvärr väldigt lite underlag kring hur barn med Downs syndrom agerar vid ett försvinnande", säger Anders Leicht, expert på försvunna personer vid Rikspolisstyrelsen till GT.

klar

Artikellänk är kopierad

12-årige Dante, som har Downs syndrom, försvann på tisdagseftermiddagen efter att ha gått ut med familjens hund. Efter en stund kom hunden tillbaka ensam till familjen i Tröingeberg i Falkenberg. Sedan dess har en stor sökinsats pågått.

”Har begränsad erfarenhet”

Men Dantes diagnos har försvårat sökarbetet, enligt polisen.

– Vi har tyvärr väldigt lite underlag kring hur barn med Downs syndrom agerar vid ett försvinnande. Vi har begränsad erfarenhet. Rent fysiskt är Dante som vilken annan tolvåring som helst, men mentalt är han på en annan nivå, säger Anders Leicht, expert på försvunna personer vid Rikspolisstyrelsen till GT.

Råd från experter

Efter varje sökinsats i landet skrivs en rapport om händelsen och på så sätt bygger polisen upp en kunskapsbank om varför olika typer av personer försvinner. Polisen vet exempelvis att barn i tolvårsåldern ofta försvinner på grund av någon konflikt, exempelvis i skolan samt att de brukar röra sig på gator och på vägar.

Nu har Svenska Downföreningen sammanställt en lista som ska hjälpa alla som deltar i sökinsatsen. Listan beskriver hur barn med Downs syndrom i Dantes ålder kan agera och tänka när de försvunnit. De påpekar att det är viktigt att veta att alla barn är unika och beteendet för det enskilda barnet kan skilja sig från punkterna på listan.

pil
Svenska Downföreningens råd till sökgrupperna

• Barnet behöver inte alltid ge sig tillkänna och inte heller be om hjälp

• Barnet kan ha ett annat sätt att uttrycka sig på än talspråk och kanske inte svarar på tilltal eller rop. Försök därför få reda på från personer som känner barnet hur barnet kommunicerar, om hen har någon favoritfigur t ex som man kan ”använda” sig av/härma för att locka fram barnet. Eller andra ”favoritljud” som kan locka barnet att ge sig tillkänna. T ex något språkljud, glassbilen, sirener eller andra ljud som barnet gillar.

• Kan gå långa sträckor (mil) på relativt kort tid, kan ha hög fysisk kapacitet stor vilja

• Barnet kan ha låg känslighet för kyla och kan ta av sig plagg för att barnet är varmt tidigare än man generellt tänker

• Kan skämmas för något man gjort fel eller tro sig göra fel och gömma sig av den anledningen

• Kan gömma sig i närområdet på kluriga ställen som en lek eller för att testa gränser

• Kan ha dålig finmotorik och därför ha svårt och ovilja att gå i terräng, på stigar eller på snåriga ställen om man inte tränat på att göra det

• Kan förvåna sin omgivning med oväntad kunskap eller oväntade egenskaper och beteenden

• Ofta mörkrädda, även i tonårsåldern. Söker sig mot ljusa platser

• Har svårt att bedöma faror, tänker som sin mentala ålder

• Barnet kan söka sig till favoritplatser, platser de besöker ofta eller ”förbjudna” platser som det vet att de inte får/bör gå till. Fråga om möjligt personer som känner barnet om det finns sådana platser.

• Kan ha svårt att uppskatta tid och ha lång uthållighet, t ex sätta sig och lugnt och tålmodigt vänta istället för att söka hjälp.

• Kan ha en tendens att klättra på ex. stegar

Källa: Källa: Svenska Downföreningen

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro