ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dramatisk minskning av klamydia bland Skånes unga

Conny Emmelin · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Allt färre skånska tonåringar får klamydia. Sedan 2010 har antalet fall per 100 000 individer minskat med 41 procent bland killar 15-19 år i Skåne. Även bland tjejerna i samma ålder är minskningen markant.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett intensivt arbete för sexuell hälsa och framför allt ökad kondomanvändning bland unga ser ut att bära frukt.
Ett intensivt arbete för sexuell hälsa och framför allt ökad kondomanvändning bland unga ser ut att bära frukt.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Ida Elisabet Hall har skrivit Kondomhandboken.
Ida Elisabet Hall har skrivit Kondomhandboken.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

– Vi kan se på flera saker som bidragit positivt. Region Skåne tog beslut under 2012 att dela ut gratis kondomer till unga och unga vuxna. Beslutet togs 2012 och kom igång under hösten, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne. 

Ett intensivt arbete för sexuell hälsa och framför allt ökad kondomanvändning bland unga ser ut att bära frukt. I gruppen unga vuxna mellan 20-24 år har andelen klamydiafall minskat. Men störst är minskning bland 15-19-åringar i Skåne.

– Det är roligt att vi ser en så stor minskning i denna åldersgrupp eftersom det är de vi till stor del haft som målgrupp i slutändan, säger Ida Elisabet Hall, tjänstledig projektledare för Kondomkunskap i Skåne.

Projektet har bestått i att utbilda personal som kommer i kontakt med unga i skolan eller i socialt arbete om säkrare sex och kondomanvändning. Dessutom har man arbetat med att sprida gratis kondomer. Enligt siffror från Smittskydd Skåne delades 192 000 kondomer ut via Region Skåne. 

– Vi vet att en del unga har sagt att om de inte fått gratis kondomer på skolan hade de inte använt dem, säger Hall. 

Mattias Waldeck, på Smittskydd Skåne, menar att ungdomsmottagningarna också har en mycket viktig del i nedgången av klamydia bland unga i Skåne. 

– De är väldigt duktiga på smittspårning. Och de har haft utökad verksamhet, vilket säkert påverkat i rätt riktning, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro