ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dramatisk minskning i andelen fackligt anslutna: "Handlar om en värderingsförskjutning"

Malin Jansson · 14 Feb 2018
Uppdaterad 14 Feb 2018
"Det är precis som att antalet medlemmar i politiska partier också minskar, förmodligen är det samma faktorer som ligger bakom", säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi.

"Det är precis som att antalet medlemmar i politiska partier också minskar, förmodligen är det samma faktorer som ligger bakom", säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi. Foto: Shutterstock, Karl Gabor


Andelen personer som är anslutna till ett fackförbund har sjunkit från 85 procent 1993 till 69 procent 2016. "Det handlar alltså om en nedgång med 16 procentenheter – och det är ganska mycket", säger ekonomiprofessor Lars Calmfors.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är i en rapport från Arbetsmarknadsekonomiska rådet som siffrorna presenteras – orsaken till utvecklingen diskuteras av författaren och ekonomiprofessorn Lars Calmfors under ett seminarium på onsdagen.

Andelen personer som är anslutna till ett fackförbund har sjunkit från 85 procent 1993 till 69 procent 2016.

– Det handlar alltså om en nedgång med 16 procentenheter – och det är ganska mycket, säger Lars Calmfors.

Speciellt mycket föll andelen fackmedlemmar 2007 och 2008 i samband med Alliansregeringens arbetsmarknadsreformer. Avdragsrätten för fackföreningsavgifterna avskaffades och avgifterna till a-kassorna ökade, samtidigt som regeringen gjorde arbetslöshetsförsäkringen mindre generös.

Den nuvarande regeringen har nu beslutat om att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften från och med juli i år – men Lars Calmfors tror inte att det kommer ha någon större effekt på organisationsgraden.

Tappet i andelen fackligt anslutna följer nämligen samma trend i alla utvecklade länder  – vilket tyder på att det måste finnas någon annan underliggande faktor som är mer avgörande.

I stället pekar Lars Calmfors på en slags värderingsförskjutning där kollektivistiska värderingar om gruppsolidaritet övergått till ett mer individualistiskt tankesätt – något som förmodligen också påverkat viljan till fackligt medlemskap.

– Det är precis som att antalet medlemmar i politiska partier också minskar, förmodligen är det samma faktorer som ligger bakom, säger han.

Framförallt är det bland arbetarna i de yrken som tillhör LO-förbunden som det fackliga engagemanget minskat. I dag är det tjänstemännen som är mest organiserade.

Ännu en slutsats i rapporten handlar om arbetsgivarnas organisering. Medan de anställda tenderar att i större utsträckning avstå från fackligt medlemskap har samordningen arbetsgivarna emellan snarare intensifierats.

– Det gör facket svagare och har en negativ inverkan på deras möjligheter att till exempel ta till olika former av stridsåtgärder, säger Lars Calmfors.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro