ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dramatisk ökning av kränkta elever

Mikael Carlsson · 26 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Lisas lärare öste en lång rad angrepp över henne inför klassen. Läraren anmäldes och varnades. Lisa tvingades gå kvar i klassen. 

Lisas lärare öste en lång rad angrepp över henne inför klassen. Läraren anmäldes och varnades. Lisa tvingades gå kvar i klassen.  Foto: Mikael Carlsson/dinbild.com


klar

Artikellänk är kopierad

Anmälningar där lärare kränker elever i skolan har ökat med nästan 80 procent på två år. Barn- och elevom­buds­mannen på Skolverket är oroad över utvecklingen.– Det är helt oacceptabelt att elever känner sig kränkta av lärare, säger Lars Arenius, Barn- och elevombuds­man på Skolverket och fortsätter:– Problemet är att läraren har en maktposition mot eleven i form av utdelning av betyg.

Arenius vill inte spekulera i ett mörkertal där elever undviker att anmäla för att inte riskera sämre betyg.

De anmälningar som finns talar sitt tydliga språk.– Eleven har skolplikt. Den förutsätter att man känner förtroende för de vuxna i skolan. Känner eleven sig orolig i skolan kan det påverka inlärningen.

En anledning till den stora ökningen tror Arenius är Barn- och elevskyddslagen som kom våren 2006. Den ställer hårdare och tydligare krav på skolan än tidigare att tillgodose en trygg miljö för eleverna.– Möjligheten att utkräva skadestånd fanns inte tidigare, säger Lars Arenius.

Fällda lärare behåller jobbet

PERSONANGREPP. En elev på Tycho Braheskolan i Helsingborg kränktes av sin matematiklärare med direkta personangrepp och grova svordomar.

Mitt under lektionstid och öppet inför klassen. Flera elever tyckte läraren gick för långt och bad honom sluta. Efter tio minuter med allt grövre påhopp sprang flickan gråtande ut ur klassrummet.

”Dina betyg förvånar mig inte ett skit. Du är så jävla trög” och ”Vad fan gör du här, du har för fan IG i allting” var några av de angrepp läraren öste över sin elev.– Jag kände mig arg och diskriminerad för det han sa. Det kändes skit. Ingen ska behöva bli utsatt för något sånt, speciellt inte i skolan, säger Lisa.

Händelsen inträffade i november i fjol och har resulterat i en skriftlig varning för läraren. Dessutom gjordes en anmälan till Skolverkets Barn- och elevombudsman. Efter kränkningen tvingades Lisa gå kvar i lärarens klass under en dryg månad innan rektorn satte honom att undervisa i en annan klass. 

Lisa har ett år kvar på sin utbildning och behöver stöd i matematik. I övrigt är hon en genomsnittselev i skolan. Men problemet med läraren finns kvar trots att han inte längre undervisar henne.– När jag ser honom blir allt svart. Jag tål inte se honom. Han borde inte få vara lärare mer. Nästa gång han har en dålig dag, vem får ta påhoppet då?

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro