ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dråpslag för nazistiska partiet i valet – experten: "Folk har insett vad det är för parti"

Jesper Lindqvist · 8 Jul 2019
Uppdaterad 8 Jul 2019
Grekiska Gyllene gryning åker ur parlamentet efter söndagens val.

Foto: Yannis Kolesidis/TT


Efter söndagens val i Grekland står det klart att nazistiska Gyllene gryning åker ur parlamentet. Enligt Greklandskännaren Haralampos Karatzas finns det flera omständigheter som förklarar nazisternas bakslag. "Det faktum att flera av deras företrädare åtalats och dömts för olika våldsbrott hade stor påverkan", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Parlamentsval i Grekland.

Vem: Ett 20 tal partier ställde upp och fick röster.

Var: Grekland.

Hur: Allmänna val där alla partier som får över tre procent får platser i parlamentet.

När: Under söndagen.

Varför: Det står klart att det blir ett regeringsskifte, där konservativa Ny demokrati tar över styret efter vänsterpopulistiska Syriza. Samtidigt åker nazistiska Gyllene gryning ur parlamentet.

I kölvattnet av Greklandskrisen började nazistiska Gyllene gryning att växa sig starkare. Genom att kapitalisera på folks missnöje blev man snabbt en politisk kraft att räkna med, och i parlamentsvalet 2012 gick man från att ha minimalt stöd till att få sju procent av rösterna.

Sedan dess har partiet legat stadigt på samma nivå genom ytterligare tre parlamentsval, och man har även lyckats behålla sin plats i Europaparlamentet. Men när grekerna under gårdagen återigen gick till valurnorna gav man kalla handen till Gyllene gryning.

LÄS MER
Så gick det för populistpartier i EU-valet – stora framsteg för nationalister

Partiet ser ut att landa på 2,93 procent av rösterna, alltså precis under den spärr på tre procent som alla partier måste ta sig över för att få representeras i parlamentet. Enligt Greklandskännaren Haralampos Karatzas har människor helt enkelt tappat förtroendet för partiet.

– En viktig faktor är det faktum att flera av deras företrädare åtalats och dömts för olika våldsbrott. Väljarna har fått upp ögonen och insett vad det är för parti de tidigare röstat på, vilket har lett till att många övergett Gyllene gryning, säger han.

Nytt populistparti invalt

Samtidigt har ett annat parti med högerpopulistisk framtoning tagit sig in i parlamentet med minsta möjliga marginal. "Grekisk lösning" bildades så sent som 2016 av tv-personligheten Kyriakos Velopoulos, och fick i gårdagens val lite drygt fyra procent av rösterna.

Enligt Haralampos Karatzas talar mycket för att partiet har tagit många av Gyllene grynings gamla väljare.

LÄS MER
Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer – men förslaget riskerar att få motsatt effekt

– De har främst profilerat sig som starka motståndare till Prespaavtalet, där Grekland kom överens med Nordmakedonien om att lösa tvisten kring de senares namn. Det genererade stora protester, vilket sannolikt gynnade Grekisk lösning i samband med valet, säger han.

Haralampos Karatzas, Greklandskännare och till vardags kommunpolitiker för Liberalerna i Tyresö.Foto: Liberalerna

Måste hålla vallöftena

De stora skiftena i väljaropinionen förklarar Haralampos Karatzas med att "bandwagon-effekten" är stark i landet. Det innebär att väljarna i större utsträckning hoppar på "det vinnande tåget" – alltså de partier som verkar gå starkast i opinionen.

Efter de negativa skriverierna om Gyllene gryning och deras företrädares fängelsedomar verkar högerorienterade väljare således ha sökt sig till andra partier på högerkanten. Det nya regeringspartiet, konservativa Ny demokrati, fick till exempel ett uppsving på närmare tolv procentenheter, samtidigt som Grekisk lösning alltså tar sig in i parlamentet.

LÄS MER
Minst 20 döda i grekiska skogsbränder – nu evakueras många med båtar

– Det vi ser är att högerextremismen definitivt är på tillbakagång, även om den inte är helt utraderad. De två högerpopulistiska partierna fick tillsammans sju procent i det här valet, när Gyllene gryning var som starkast i opinionen talade man om ett tvåsiffrigt stöd, säger Haralampos Karatzas och fortsätter.

– En viktig faktor för hur den fortsatta utvecklingen ser ut är ekonomin. Den har blivit bättre, och Grekland är inte längre bundna av nödpaket från EU och IMF (Internationella valutafonden), men arbetslösheten är fortfarande väldigt hög. Om Kyriakos Mitsotakis (ny premiärminister, reds anm.) lyckas hålla vad han har lovat, i form av lägre skatter och fler utländska investeringar, så lär de högerextrema partierna fortsätta backa. Men om grekerna återigen får brutna vallöften och en misskött ekonomi så ligger vägen öppen för Gyllene grynings återkomst.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro