ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Driver bluffsajt om "vårdupplysning" – gör reklam för företags produkter

Hugo Ewald · 20 Sep 2016
Uppdaterad 15 Mar 2017
Nästan hela sajten ändrades efter att Metro sökt ägaren.

Nästan hela sajten ändrades efter att Metro sökt ägaren. Foto: Skärmdump


Sajten "Vårdupplysningen.se" påstår sig driva vårdupplysning. Men egentligen drivs sajten av ett företag som säljer hälsoprodukter och nästan alla tips handlar om att du ska besöka företagets webbsida och handla.

klar

Artikellänk är kopierad

”Välkommen till vårdupplysningen och vår nya webbplats. Här kan du snabb få tillgång till information dygnet runt och du kan alltid skapa en chat med oss om du inte hittar svar på din fråga.” Så beskriver sig den relativt nya sajten Vårdupplysningen.

► LÄS MER: Bilderna på Louise, 31, stals – användes till reklam för bantningPå sajten finns flera tips på hur du ska hantera allt från klåda i hårbotten till sprickor i underlivet. Sajten påstår sig också erbjuda en dygnet runt-chatt för den som söker svar på sina problem.

Men sajten är inte på något sätt kopplad till till exempel 1177.se, som drivs av Sveriges kommuner och landsting. Bakom sajten står ett företag beläget i Örebro som också driver sajten ”Apoteket Aloe Vera”, ”Aloeverabutiken” och ”Aloe Vera Örebro”.

Metro kan bekräfta att samma ägare driver både Vårdupplysningen och de olika webbbutikerna. Och i nästan alla artiklar på Vårdupplysningen uppmanas besökaren att köpa produkter från företaget.

När Metro kontaktar 1177 Vårdguiden känner de inte till sajten, som dyker upp högt på Google om du söker efter ”vårdupplysning”. Metro har upprepade gånger sökt ägaren till sajten på ett flertal nummer som är kopplade till honom.

”Det är viktigt att alla invånare har tillgång till trovärdig kunskap och information om hälsa och sjukvård. Därför tillhandahåller landstingen och regionerna gemensamt 1177 Vårdguiden där det finns tusentals artiklar som är medicinskt och språkligt kvalitetssäkrade. Vad vi kan se har inte webbplatsen i fråga missbrukat våra texter eller vårt varumärke, men vi rekommenderar alla att vara källkritiska”, skriver Yoav Bartal, pressansvarig för 1177 Vårdguiden i ett mail till Metro.

Uppdatering: Timmar efter att Metro kontaktat mannen ändrades Vårdupplysningens webbsida. Inga artiklar om vårdupplysning finns kvar på startsidan, och ingen information om sajtens chatt finns att återfinna. ”Tipssidorna” finns dock kvar på sajten om går in direkt till dem. Metro har dock arkiverat sajten – så här såg den ut innan.

 LÄS MER: Linda användes i bantningsreklam: ”Jag är arg och upprörd”

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro