ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Droger i drinken? Svaret sitter på nageln

Matilda Lundberg · 25 Aug 2014
Uppdaterad 25 Aug 2014
Färgen på naglarna kan avslöja om det finns något i glaset som inte borde vara där.

Färgen på naglarna kan avslöja om det finns något i glaset som inte borde vara där. Foto: All over press


Nagellacket byter färg om drinken blivit spetsad med droger.

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra ingenjörsstudenter på North Carolina State University har tagit fram ett nagellack för att upptäcka droger som Rohypnol, Xanax och GHB. Droger som ofta används vid våldtäktsförsök.

Hjärnorna bakom uppfinningen, som kallas "Undercover colors", är Tyler Confray-Maloney, Stephen Gray, Ankesh Madan och Tasso Von Windheim.

– Vi funderade på stora problem i samhället och kom att tänka på sexuella övergrepp som möjliggörs av droger, säger Ankesh Madan till Higher Education Works.

Nagellacket innehåller ämnen som gör att det ändrar färg när det kommer i kontakt med drogerna. Användaren måste alltså doppa fingret i drinken för att upptäcka om någonting blandats ner i den.

– Vi har alla fyra närstående som gått igenom det här fruktansvärda och vi började därför fokusera på förebyggande lösningar, fortsätter Ankesh Madan berätta för Higher Education Works.

Nagellacket är fortfarande under utveckling och studenterna söker just nu samla in pengar för att kunna förbättra produkten. Om det i framtiden blir en del i kampen mot sexuella övergrepp i framtiden återstår att se.

Grundproblemet kvarstår, många människor tar sig fortfarande rätten att förgripa sig på andra människors kroppar - med eller utan nagellack.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Lundberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro