ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Drömintervjun är Kim Jong-Il"

Elisabeth Braw · 16 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Mark Hill


• Hon är korrespondenten som blev känd för att rapportera mitt i brinnande krig • Men nu flyttar Amanpour in i CNN-studion med ett eget program

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns journalister – och så finns det Christiane Amanpour. Den trespråkiga CNN-korrespondenten blev berömd när hon rapporterade från Kuwaitkriget och har gjort karriär på att täcka oroshärdar runt om i världen. Men nu är det dags för Amanpour att prova någonting nytt. Den 21 september är det premiär för hennes egna nyhetsprogram, “Amanpour”, i CNN.

En tv-studio i New York skiljer sig ganska mycket från dina tidigare arbetsplatser. Har du tröttnat på krigszoner? – Inte alls. Jag ska fortsätta att resa och göra dokumentärer, men mitt nya program ger mig en möjlighet att i ett bredare perspektiv belysa internationella frågor, inklusive krig och kriser. Och det är tack vare min erfarenhet från att rapportera kring dessa ämnen som jag kan göra programmet.

Tror du att din bevakning har spelat någon roll för hur olika konflikter utvecklat sig?– När journalister sköter sitt jobb gör de skillnad, vare sig det handlar om svältkatastrofer eller att ställa politiker till svars. Till exempel, under 1980-talet var det journalisternas rapportering som stoppade svälten i Etiopien. Reportagen från Bosnien, där också jag verkade, hjälpte till att få stopp på kriget under 1990-talet. I Rwanda kom de styrande undan med ett folkmord eftersom ingen journalist var närvarande.

Med tanke på hur mycket tid CNN lägger ned på krig och kriser, varför blir inte folk mer engagerade?– Folk klagar på tröttsam nyhetsrapportering, men de vill inte ha mindre nyheter utan mer förståelse. Det är det jag hoppas kunna bidra med.

Var kommer nästa krig att bryta ut?– Det kan vara i Afghanistan eller Irak, eller något mindre inbördeskrig i Afrika. Det finns mycket instabilitet i världen just nu. Konflikter påverkar inte bara de stridande, utan också många civila.

Du har en 9-årig son. Känner du aldrig att du vill göra något för barnen du möter I krigszoner?– Det är väldigt svårt, att som mamma se vad som händer med barn eftersom de har ingen att vända sig till. I Afghanistan är det unga flickor som gifts bort med äldre män, ofta av ekonomiska skäl. I Uganda rekryterar Herrens motståndsarmé barnsoldater. Jag har alltid försökt att lyfta fram barnens situation eftersom de inte har någon röst.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro