ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Drömmen blev ett helvete

Katarina Matsson · 28 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ryska Natasja var lovad ett barjobb men blev offer för trafficking

klar

Artikellänk är kopierad

I en lägenhet söder om Stockholm tvingades Natasja till prostitution.
I en lägenhet söder om Stockholm tvingades Natasja till prostitution.Foto: Lotta Imberg

Natasja behövde ett jobb och när hon träffade den vältalige och hjälpsamme Sergej, som sa sig ha kontakter i väst, trodde hon att hennes lycka var gjord. Men vägen till det barjobb i Litauen, i det lockande Europa, som Sergej lovade visade sig leda till en tillvaro i fångenskap och förnedring. Under ett års tid tvingades hon till prostitution i olika delar av Europa, bland annat i Stockholm. Sedan tre år tillbaka är hon fri och gärningsmännen har dömts till långa fängelsestraff av Stockholms tingsrätt. I boken ”Såld” berättar Natasja tillsammans med författaren Vera Efron om tiden som ”slav”. ”Jag är glad att boken kommit ut. I dag när jag tittar tillbaka på allt som hänt gör det ont och jag blir ledsen. Slaveri är hemskt i alla former”, skriver hon i ett personligt brev till Metro. Solen skiner när Metro besöker huset i det idylliska området söder om Stockholm där Natasja, tillsammans med flera andra flickor, hölls fången. Inget särskilt utmärker trappuppgången, och barnskratt hörs från ett öppet fönster.

LIKGILTIGHET Natasjas historia bär skrämmande likheter med Lukas Moodyssons film ”Lilja 4-ever”. Med hjälp av våld och hot lyckades människohandlarna förvandla hennes första motstånd till likgiltighet. Hon märkte snart att ”jobbet” blev lättare om hon rökte hasch och drack vodka eller tog andra droger. Hon plågades av tankar om sin egen dumhet: Hur kunde hon lita på de här människorna? Varför ville hon ha ut mer av livet än det som hennes släktingar i Ryssland levde? Otaliga var de män, i olika åldrar och från olika socialgrupper, som besökte Natasja för att få sina mer eller mindre perversa behov tillfredsställda. Hon hade konstant ont i underlivet och i analöppningen. Utöver några kronor i dricks fick hon inte behålla ett öre av de pengar hon tjänade – hallickarna tog allt. Men efter ett anonymt tips till polisen kom vändningen. Flickorna fritogs och tre män kunde sedan av Stockholms tingsrätt dömas till fängelse för bland annat människorov, grovt sexuellt tvång och grovt koppleri. Natasja återvände till Ryssland, där hon fick hjälp att bearbeta det inträffade av en psykolog. Inför rättegången återvände hon, trots sin rädsla, till Sverige och vittnade öga mot öga mot männen som förstört hennes liv. I dag lever Natasja under ny identitet i S:t Petersburg. En dröm har gått i uppfyllelse: hon pluggar på universitetet och jobbar extra på ett kvinnocenter för att hjälpa andra flickor i svåra situationer. Men hon plågas av mardrömmar, och hennes rumskompisar, som inte vet någonting om det hon varit med om, säger att hon brukar skrika i sömnen. ”Jag blir glad om min bok hjälper till att ändra attityden till prostitution och ger möjlighet att förstå att bakom varje ’hora’ finns en människas öde och själ”, skriver Natasja i brevet.Fotnot: Natasja heter egentligen något annat. För att hon inte ska kunna identifieras har vissa detaljer i boken ändrats. Natasjas bok ”Såld” är utgiven på Efron & Dotter förlag. tio procent av intäkterna går till ett projekt för rehabilitering av offer för människohandel.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro