ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Drömmen om fritidshuset allt dyrare

metro · 14 Jul 2013
Uppdaterad 15 Jul 2013

Priserna på fritidshus har nästan fördubblats i Sverige på tio år. Mest hus för pengarna får man i Örebro, Gävleborg och Norrbotten.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Hasse Holmberg

Ett svenskt fritidshus kostar i snitt 1,5 miljoner kronor. För tio år sedan var medelpriset 800 000 kronor. Men skillnaden mellan olika kommuner är gigantisk, enligt statistik från analysföretaget Värderingsdata.

I Danderyd utanför Stockholm är priset i snitt drygt fem miljoner kronor. Billigaste fritidshusen finns i Överkalix, med ett snittpris på knappt 200 000 kronor.

– Statistiken visar tydligt att det är läget som är avgörande för priset, också när det gäller fritidshus. De ställen som är populära semesterorter är också de som har den stabilaste marknaden för fritidshus, säger Mäklarhusets vd Erik Wikander.

Dyrast är husen i närområdet till Stockholm och längs västkusten, från Strömstad ner till Vellinge. I norr är det Härjedalen, Åre, Malung-Sälen och Umeå som har de högsta priserna.

Ungefär 70 procent av köpen sker utanför storstadsområdena. De orter där priserna har gått upp mest respektive minst de senaste tio åren är alla små kommuner. Snabbast har prisutvecklingen varit i Aneby och långsammast i Torsås, men den statistiken ska tas med en nypa salt eftersom få köp och en från början låg nivå kan påverka.

I utvecklingen uppdelad länsvis träder en tydligare bild fram. Gotland, Jämtland och Västerbotten har sett priserna mer än fördubblas. I Kronoberg har de endast stigit med 60 procent de senaste tio åren. För hela Sverige har snittpriset stigit med 87 procent.

Förra året såldes cirka 8 700 fritidshus, en stabil nivå sedan krisåret 2008. Dessförinnan bytte omkring 10 000 hus per år ägare.

– Den främsta anledningen till den minskade omsättningen av fritidshus beror på den svajiga konjunktur som präglat marknaden sedan 2008. Det har skapat en osäkerhet som gjort att många valt att avvakta, säger Erik Wikander.

Prisutvecklingen på fritidshus och villor har följts åt under det senaste decenniet. Men under 2012 skedde ett trendbrott då villapriserna fortsatte uppåt medan priserna på fritidshus sjönk.

– Det kan vara läge att satsa på ett fritidshus för den som inte är för högt belånad i sin ordinarie bostad, säger Erik Wikander.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro