ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Drömräddningen är Wentworth Miller”

Ulrica Widsell · 1 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Imorgon håller Röda Korset SM i första hjälpen i Umeå. Det blir första gången Mia Björkman tävlar, om hon vinner får hon åka till EM.
Imorgon håller Röda Korset SM i första hjälpen i Umeå. Det blir första gången Mia Björkman tävlar, om hon vinner får hon åka till EM.Foto: Björn Wanhatalo

Mia Björkman premiärtävlar i Röda Korsets SM i första hjälpen som i morgon går av stapeln i Umeå. Hon har tränat hårt med konstgjord andning, hjärt-lungräddning och förband och hela Röda Korset laddar inför sommarens alla festivaler där de kommer att finnas med som sjukvårdare. – Jag jobbade på Hultsfred förra året och jag hoppas jag kan vara med där i år också. Det är inte spikat än, säger Mia Björkman.

SM-tävlingarna avgörs genom att olika lag med Röda korsets första hjälpen-arbetare på bästa sätt och på tid ska klara av iscensatta uppdrag, allt från en fotbollsmatch med idrottsskador till knivslagsmål och festivaluppddrag med medvetslösa ungdomar. Statister spelar skadade. Vinnande laget går vidare till EM nästa år.

– Blir det EM är det jättekul. Jag försöker hålla lugnet nu, säger Mia.

Hur kom du in på det här?– Vi var några kompisar som ville lära oss. Flera av oss jobbade på läger och kände att det här var en bra grej att kunna. Vi tog kontakt med Röda korset som hade en utbildning. Vi gick kursen, och sedan fastnade vi. – Man ska väl ha ett intresse i sjukvården och jag tycker det är ett kul sätt att komma ut och jobba med det.

När ni är på Hultsfred och andra festivaler, i vilka situaitoner behövs ni?– Det är ju mycket fest- och alkoholrelaterade skador. Sedan är det väldigt mycket skrubbsår. Det vanligaste förra året var nog skoskav.

– Vid konserterna brukar vi ha beredskap bak­om scenen. Det är mycket klämskador. De står för nära och så trycks det på mot kravallstaketet. Det blir panik och man kan få svårt att andas.

Vad är viktigast att tänka på om man behöver göra Första hjälpen på någon?– Det viktigaste är att våga göra någonting. Om man inte riktigt vet hur man ska göra blir man osäker och är rädd att göra fel.

Hur ser din drömräddning ut? Vem skulle du helst rädda?– Det skulle ju vara någon snygging. Wentworth Miller i ”Prison Break” skulle jag gärna köra HLR på.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro