ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Drömsiffror för Sjöstedt (V)

Leif Oldenburg · 10 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014

Med bara sju månader kvar till valet har den rödgröna oppositionen ett fast grepp om väljarkåren. Den stora vinnaren är Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Inte på drygt 15 år har partiet haft så starkt stöd i väljarkåren.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under Gudrun Schymans tid som partiledare som Vänsterpartiet vid valet 1998 fick nästan 12 procent av rösterna. Med Jonas Sjöstedt vid rodret får V nu stöd av 9,3 procent i YouGovs februarimätning..

– Framför allt går Vänsterpartiet starkt framåt bland kvinnor och unga väljare. De brukar vara ett bra tecken och tydligen driver man frågor som attraherar de grupperna, säger Metros politiske expert Janne Sundling.

Efter Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven är vänsterledaren Jonas Sjöstedt dessutom den partiledare som de tillfrågade har störst förtroende för.

– Jag tror inte Löfven har så mycket emot att det går bra för Vänsterpartiet som deklarerat att man inte kommer att fälla en S-regering, förutsatt att de inte samarbetar med borgerliga partier. Nu kan Löfven lugnt bli kvar där han står i mitten, säger Janne Sundling.

I Yougovs mätning för januari hade regeringsalliansen knappat in rejält på oppositionens försprång, men i den nya februarimätningen är gapet mellan blocken tillbaka på ungefär samma nivå som tidigare.

Alliansen får 38,8 procent mot de rödgrönas 49,6 procent. Skillnaden på 10,8 procentenheter är den näst största sedan valet 2010. Bara i december var oppositionens försprång större, 12,7 procent.

Det är nu exakt två år sedan alliansen hade ett övertag i Yougov-mätningarna. I februari 2012 fick M+FP+C+KD stöd av 48,4 procent mot den rödgröna oppostionens 43,9 procent. I mars samma år vände trenden och sedan dess har oppositionen ökat försprånget till nuvarande cirka tio procent. Arbetslösheten är fortfarande den viktigaste frågan för väljarna, men skola och sjukvård blir allt viktigare.

– Det kan bli tufft för alliansen att återta initiativet. Det krävs något dramatiskt, som ett kraftigt uppsving i ekonomin, säger Janne Sundling.

Förtroendet för både Reinfeldt och Löfven minskar något, men förändringarna ligger inom den statistiska felmarginalen.

Förtydligande: Ett citat i denna artikel har uppdaterats efter det att artikeln publicerades för första gången.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro