ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Drönare flyger med blod och mediciner – så räddar "Uber för blod" liv i Rwanda

Linnea Bergman · 3 Jan 2018
Uppdaterad 3 Jan 2018
I Rwanda räddar drönare lastade med blod och mediciner liv. Drönaren på bilden är en genrebild.

I Rwanda räddar drönare lastade med blod och mediciner liv. Drönaren på bilden är en genrebild. Foto: Alamy/TT.


Drönare som flyger blod och mediciner till landsbygden i Rwanda räddar liv. Samarbetet med ett företag i teknikmeckat Silicon Valley gör att Rwanda nu ligger i framkant i världen när det gäller drönartransporter.

klar

Artikellänk är kopierad

På landsbygden i Rwanda kan människor dö av brist på blod eller mediciner eftersom det tar för lång tid att trasportera dem ut på landsbygden. Vägarna är på många ställen undermåliga.

Men nu har ett teknikföretag i Silicon Valley, Zipline, börjat samarbeta med landets hälsodepartement. Drönare packade med medicin eller blod flyger till sjukhus som behöver produkterna, släpper ner paketet utanför och flyger sedan tillbaka, rapporterar The Guardian.

På så sätt kan resvägen, som med bil hade tagit uppemot fyra timmar, kortas till i genomsnitt en halvtimme. Drönarna kallas för ”Uber för blod” eftersom klinikerna genom en enkel förfrågan kan beställa medicinen eller blodet direkt.

Totalt kan 500 leveranser om dagen göras och leveranser sker dynget runt. Drönaren kan flyga i upp till 60 kilometer i timmen.

Under året som gått har totalt 5 500 enheter med blod levererats till 12 sjukhus i Rwanda från en bas i den östra delen av landet. Varje sjukhus har ett upptagningsområde på ungefär en halv miljon människor.

”Uber för blod” bidrar till att minska mödradödligheten vid förlossningar. Många kvinnor i Rwanda dör nämligen av blodförlust när de föder barn. Blodet används även till barn som får blodbrist till följd av sjukdomen malaria.

Nu planerar företaget Zipline att även starta ett samarbete med grannlandet Tanzania. Där ska de enligt egen utsago bygga upp världens största nätverk för drönarleveranser med drönare som går till över 1 000 olika kliniker.

Idéen till drönarna inom vården i Rwanda och Tanzania föddes 2014 när företaget Ziplines grundare Keller Rinaudo mötte en student i Tanzania som hade byggt upp ett mobilt nätverk där vårdpersonal kunde skicka ut akuta förfrågningar om mediciner och blod. Här samlades uppgifter om tusentals personer som behövde snabb hjälp. Problemet var bara att hjälpen hade svårt att komma fram i tid.

– Det blev klart för mig att det var en databas av död med tusentals namn, adresser, åldrar och telefonnummer. Vi vet vem som behöver medicin, när och var. Nu kan vi ge dem den medicinen så fort som möjligt, säger Keller Rinaudo, vd och grundare av företaget Zipline till The Guardian.

Men satsningen på drönare i Rwanda och Tanzania har även mötts av kritik. Det är inte känt hur mycket pengar regeringen lagt på drönarleveranserna. En del anser att landets ledning istället borde investera i infrastruktur så att leveranserna på landets vägar kan komma fram snabbare.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro