ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Drunkningsolyckorna ökar – fem barn har omkommit

Sofia Clason · 16 Jul 2018
Uppdaterad 16 Jul 2018
Totalt sett har 62 personer drunknat under första halvåret av 2018. Arkivbild.

Totalt sett har 62 personer drunknat under första halvåret av 2018. Arkivbild. Foto: IBL


Den varma sommaren har en mörk baksida. Bara under maj och juni har 39 personer, varav fem barn, omkommit i drunkningsolyckor. Det är lika många omkomna barn som under hela förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt sett har 62 personer drunknat under första halvåret av 2018, visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Under hela år 2017 omkom 92 personer.

Av de som drunknat i år har också fem varit barn under 19 år. Det är lika många barn som under hela förra året. Den yngsta som drunknat i sommar var ett 14 månaders barn, som omkom i ett privat bubbelbad i början av juni, skriver SVT.

Tydlig koppling till det varma vädret

– När vi tittar tillbaka på statistiken kan man se en väldigt tydlig koppling till vädret och antalet drunkningsolyckor, säger Karin Brand, generalsekreterare vid Svenska Livräddningssällskapet till SVT.

Enligt Karin Brand drunknar alla typer av människor, men framförallt handlar det om människor som lärt sig att simma en gång och som tror att de fortfarande kan till samma utsträckning.

­– De överskattar sin förmåga. De har större tilltro än vad de faktiskt klarar av, säger hon.

Varnar för distraherande mobiler

Något som Svenska Livräddningssällskapet ser som ett tydligt problem är mobilanvändningen vid stränderna. Främst gäller det föräldrar som flyttar uppmärksamheten från sina barn till mobilskärmen.

Karin Brand vill istället mana föräldrar med barn som inte är simkunniga eller ”ny-simkunniga” att hålla uppsikt hela tiden. Säkrast är att vara med barnet i vattnet, eftersom folktäta stränder eller grumligt vatten kan göra det svårt att se när olyckan är framme.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro