ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dryckesexpertens sista minuten-tips till midsommar

Clara Grabe · 21 Jun 2018
Uppdaterad 21 Jun 2018

Foto: Pixabay


Efter en lång och varm försommar kommer den svenska sommaren tillbaka, i skrivande stund får jag en flash på mobilen som säger att midsommarafton förmodligen blir regnig i hela landet. Men jag vill ändå slå ett lag för somriga drycker, här kommer sista-minuten-tipsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Somrigt flirtig drink

St Germain, Frankrike, nr 87650, 399 kr, 700 ml, 20 % alkohol

Få saker smakar så mycket sommar som fläder. St Germain är en söt likör med smak av just det och den utgör en perfekt ingrediens i en riktigt somrig drink. Den fungerar lika bar med vodka som gin så välj din favoritsprit som bas, någon centiliter St Germain, citronjuice, socker, soda och is. Eller så blandar du den med prosecco och gör en mousserande välkomstdrink. Fantasin sätter gränserna, fläder=sommar.

LÄS MER
6 snapsar till midsommar

Vit Sangria

2017 Sancerre, Les Baronnes, Loire, Frankrike, nr 32253, 185 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Ett annat väldigt somrigt inslag är att blanda en stor kanna sangria. Det är enkelt att göra och går att anpassa efter den alkoholstyrka man vill ha. Jag gillar att göra sangria på vitt vin för att göra den lättare och friskare. Blanda Sancerre eller valfri Sauvignon Blanc med sprite, soda, is, citron, lime, jordgubbar och apelsin. Frukterna ska vara skurna i rejäla bitar. Vill man spetsa sin sangria går det alldeles utmärkt att lägga till vodka eller ljus rom.

Smakrik öl utan alkohol

Nils Oscar, Sverige, nr 1909, 15,90 kr, 330 ml, alkoholfri

Midsommar kan lätt bli en stökig och dimmig tillställning för den som sköljer ner snapsen med starköl. Att varva med alkoholfri öl gör att dagen blir längre. Det finns många riktigt bra alkoholfria öler nu och Nils Oscars pale ale är en av dem. Med brödig och örtig doft och fylliga smak bär den upp de flesta rätter på bordet och klarar allt från kryddig sill till gravad lax och västerbottensost eller grillat till middagen.

Stella Artois, Belgien, nr 11379, 14,40 kr, 330 ml, 5 % alkohol

Vill du ha en god lager som är lätt att ta med sig in i bastun, ut på båttur eller till bryggan är en burk att rekommendera. Stella Artois är brödig och har en frisk citruston som ger fräschör. Ölet har en lång historia som går ända tillbaka till medeltiden då man började brygga öl på samma plats som bryggeriet ligger nu. Den passar även till gravad och inlagd mat eller som sällskap medan middagen ligger på grillen och tillagas.

Ofiltrerat veteöl

Paulaner Hefe-Weissbier, Tyskland, nr 1557, 23,50 kr, 500 ml, 5,5 % alkohol

Till gravad lax, ägghalvor med löjrom och krämiga sillar tycker jag att veteöl är helt oslagbart. Ölets lätta och mjuka smak ihop med krämigheten som kommer från att det är ofiltrerat gör det till en utmärkt matchning. Paulaner kommer från ett klassiskt bryggeri i München som grundades i början av 1600-talet. Skulle det bli några flaskor över efter midsommar är de perfekta att spara tills du ska äta sushi eller ostron.

Sommar på flaska

2017 Moscato d’Asti, G.D. Vajra, Piemonte, Italien, nr 90341, 109 kr, 750 ml, 5,5 % alkohol

Synonymt med midsommar är jordgubbar och den optimala drycken till de söta, saftiga och syrliga röda gubbarna är detta läckra dessertvin från nordligaste Italien. Det är lätt mousserande och har en frisk smak som balanserar den söta druviga smaken. En perfekt avslutning på middagen och sommar på flaska.  Servera Moscato d’Asti väl kylt i små glas. Det här vinet ska drickas ungt, spara inget utan njut av det på midsommarkvällen.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro