ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dryckesmatchen: Sverige–Frankrike

Clara Grabe · 8 Jun 2017
Uppdaterad 8 Jun 2017
Hur står sig Sverige mot Frankrike om man jämför gin, cider och öl?

Hur står sig Sverige mot Frankrike om man jämför gin, cider och öl? Foto: IBL/Produktbilder/Montage


Fredag är det VM-kval mellan Sverige och Frankrike. Metros dryckesexpert kan inte så mycket om fotboll så hon valde att jämföra några franska och svenska drycker med varandra i stället.

klar

Artikellänk är kopierad

CIDER

Förädlade svenska äpplenSkepparp Flaskjäst Cider, Sverige, nr 1841, 79 kr, 750 ml, 6 % alkoholDen svenska cidertrenden har gått från väldigt söta och smaksatta till att fler och fler producentergör cider enligt den mer klassiska franska stilen. Torrt, stramt och syrligt. Till Skepparps cider har man använt flera olika sorters äpplen som bidrar med olika karaktär till drycken, den har en fin balans mellan syra och frukt och jag måste säga att det här är en riktigt bra utmanare till den traditionella franska cidern.

Den franska cidernBoulard Cidre de Normandie, Frankrike, nr 1848, 49 kr, 750 ml, 4,5 % alkoholCidertillverkare världen över ser nog den torra franska cidern som en förebild. Traditionen att göra cider i Frankrike går långt tillbaka i tiden och det finns många regler, likt lagarna för vin, kring cidertillverkning. Enligt den franska lagen får man inte tillsätta socker eller andra smakämnen i cider. Därför får cidern ofta en torr och frisk smak men en jordighet och lite skitig smak. Men så ska den vara, det är en rustik dryck. Och för mig kommer det nog alltid att vara den franska cidern som vinner, oavsett utmanare.

Sverige–Frankrike: 0–1

ÖL

Det svenska öletNils Oscar, Sverige, nr 1909, 15,90 kr, 330 ml, alkoholfriAtt jämföra alkoholfri öl kan tyckas orättvist eller ointressant men faktum är att när producenter börjar göra riktigt bra öl med låg alkoholhalt eller utan så är det tvärtom väldigt intressant. Alkoholen är en smakbärare som kan förvirra. Om man plockar bort den ur spelet är det väldigt tydligt vilken öl som har mest karaktär och smak. Båda ölerna är ljusa ölsorter i samma prisklass så det är en schysst jämförelse trots att de är väldigt olika i smak. Nils Oscar är maltig och har rostade toner och en koncentrerad smak.

Fransk öl-traditionKronenbourg 1664 Blanc Non-Alco, Frankrike, nr 11920, 10,90 kr, 250 ml, alkoholfriOm någon säger fransk öl så kan jag nästan bara komma på Kronenbourg. Förutom en och annan fantastisk Biere Nouvelle eller Saison-öl är det främst blaskig och lättdrucken ljus öl som jag associerar med den franska ölkulturen. Det kan ju bero på att det kommer så mycket fantastiskt vin från landet att behovet av att göra god och smakrik öl inte alls funnits på samma sätt som i andra länder. Så i kategorin öl måste jag säga att Sverige vinner stort med alla mikrobryggerier som sporrar varandra att göra bättre och bättre öl i världsklass.

Sverige–Frankrike: 1–1

GIN

Elegant och balanserad ginLe Gin de Christian Drouin, Frankrike, nr 40017, 449 kr, 700 ml, 42 % alkoholAtt jämföra svensk brandy med Cognac eller Armangac är inte riktigt rättvist. Det är inte heller så enkelt att konkurrera med den långa traditionen att göra Calvados eller andra fruktdestillat. Men det finns en spritsort som inte härstammar i varken Frankrike eller Sverige men som båda länderna ger sig på och det är gin. Christian Drouin är en känd Calvadosproducent som började tillverka gin. Resultatet är en väldigt elegant och balanserad gin som producenten själv dricks bäst med tonic och tunna skivor äpple.

Vågad och modern ginStockholms Bränneri Dry Gin, Sverige, nr 39000, 292 kr, 500 ml, 40 % alkoholEn väldigt nordisk gin med smak av ljung, citron, rosmarin, enbär och fläder. Hela presentationen ligger i tiden med en klassisk medicinflaska och stilren etikett. Den här ginen är en härlig kombination av gammalt och nytt. Jag upplever att svenska producenter är lite mer modiga att ta ut svängarna och prova något nytt. Den franska ginen är otroligt smakfull men den svenska är mer intressant och djärv. I tävlingen om gin blir det nog oavgjort vilket leder till en oavgjord dryckestävling. Låt oss hoppas att de svenska fotbollsspelarna avgör i kvällens match.

Sverige–Frankrike: 2–2

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro