ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du behöver inte få fingret för att kolla prostatan

Metro · 15 Sep 2015
Uppdaterad 15 Sep 2015

Foto: Montage/Privat


Prostatacancer är Sveriges mest spridda cancerform. Många män drar sig för att gå och kolla prostatan. Men det finns ingen anledning att noja för undersökningen – ett vanligt blodprov räcker, skriver Prostatacancerförbundet, som uppmanar alla män över 45 att gå och testa sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Du besiktigar bilen en gång per år för att se om det är några eventuella fel på den men hur ofta går du själv till läkaren för en hälsokontroll?

► LÄS MER: Ivar, 71, om cancerbeskepet: En dödsdom Var sjunde man i Sverige får prostatacancer före 75 års ålder och idag lever 90 000 män med diagnosen. Det gör prostatacancer till Sveriges vanligaste cancersjukdom, vanligare än bröstcancer och lungcancer. De flesta har inga symtom alls och får sin diagnos vid just en sådan hälsokontroll.

I dag den 15:e september är det den internationella prostatacancerdagen och idag kommer även 27 män att få diagnosen ingen vill ha, nämligen prostatacancer. Orsakerna till prostatacancer är inte klarlagda men ca 10 procent av fallen anses vara ärftliga. Upptäcker man cancern i tid och innan den hunnit sprida sig till andra organ går den att bota eller hållas i schack. Det är därför så viktigt att alla män som fyllt 45 år går och kollar sitt PSA. Ett PSA-test är ett enkelt blodprov och tas i armvecket hos en allmänläkare eller vårdcentral. PSA-testet kan avslöja olika problem i prostatan och signalera i fall cancer är under utveckling. Om PSA-värdet är lågt kan du vara lugn och vänta flera år med att ta provet igen.

Prostatacancerförbundets tre viktigaste frågor:  

Inför screening för att upptäcka prostatacancer. Prostatacancerförbundet arbetar för att alla män ska kallas till en undersökning redan vid 45 års ålder, så kallad screening. Enligt en SIFO-undersökning så anser 89 procent av de som svarade att Sverige bör införa rutinmässiga kontroller för att upptäcka prostatacancer. Ändå vill inte Socialstyrelsen införa screening liknande mammografi och cellprov för att upptäcka livmoderhalscancer. I avvaktan på Socialstyrelsens beslut rekommenderar vi att du själv begär att få ta ett PSA-prov. Varje år upptäcks 1 200 män för sent, när sjukdomen inte längre går att bota. Det beskedet vill ingen få och ingen vill heller lämna budskapet vidare till sina barn, sin partner eller vänner. 

Väntetiderna måste bli kortare. Vid flertalet cancersjukdomar är väntetiden från remiss till behandling 20 till 60 dagar. Motsvarande tid för prostatacancer är 172 dagar.

Tillgång till de nya läkemedlen. För alla män med spridd prostatacancer är det viktigt att få tillgång till de nya livsförlängande och livskvalitetshöjande läkemedlen. Det krävs att landstingen skyndar på sina fördröjda beslutprocesser och ger patienterna tillgång till läkemedlen. Dessutom är det stor skillnad mellan landstingens hantering, vilket upplevs som ojämlikt av patienterna. 

Alf Carlsson

Ordförande, Prostatacancerförbundet

Calle Waller

Vice ordförande, Prostatacancerförbundet

Torsten Tullberg

Förbundsdirektör, Prostatacancerförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro