ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du betalar dyrt för myndigheternas city-kontor

Gustaf Eriksson · 12 Nov 2012
Uppdaterad 12 Nov 2012
Du betalar dyrt för myndigheternas city-kontor

Du betalar dyrt för myndigheternas city-kontor


Tusen skattekronor extra - för varje kvadratmeter. De statliga myndigheternas kontor i centrala Stockholm slukar pengar. Nu kan de tvingas ut till förorten.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms innerstad har de högsta hyrorna i hela Sverige. Ändå väljer många myndigheter att lägga sina kontor just där. Enligt en granskning som tidningen Riksdag och departement har gjort har 147 myndigheter kontor i huvudstadens centralaste delar. 

City-kontoren slukar skattebetalarnas pengar. Flera myndigheter betalar så mycket som 4 000 kronor per kvadratmeter. Snitthyran för hela landet är 1 256 kronor, enligt tidningen. 

I Riksdags och departements kartläggning är det Lunds universitet som med betalar mest per kvadratmeter. Universitetet pungar ut 5 000 kronor kvadraten för ett kontor vid Sergels torg. Den totala sammanställningen toppas av regeringskansliet med en årsshyra på drygt 613 miljoner kronor.

Men nu kan myndigheternas tid på de flotta adresserna närma sig sitt slut. I början av november fick Ekonomistyrningsverket, ESV, i uppdrag att se över myndigheternas lokalkostnader.  – Vi ska undersöka varför myndigheterna väljer att ha kontor i centrala Stockholm och hur lokaliseringen där kan begränsas, säger Stefan Gehlin, utredare på ESV.

Hur denna begränsning kan genomföras vill Stefan Gehlin inte gå in på. Men det kan bli aktuellt att flytta en del myndigheter ut ur stan. 

På 70-talet planerades en hel stadsdel för myndigheter och verk på Järvafältet söder om Kista i Stockholm. Projektet rann ut i sanden, men i oktober i år väckte Folkpartiet frågan till liv. Då skrev integrationsminister Erik Ullenhag och skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) på Svenska Dagbladets debattsida att de vill flytta statlig verksamhet till Järvafältet, som ligger nära socioekonomiskt utsatta förorter som Tensta och Rinkeby. "En statlig myndighet höjer områdets status och visar att alla delar av Stockholm är viktiga", skriver FP-företrädarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro