ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du kan bevakas – i din tvättstuga

Clarence Frenker · 1 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Radha Deogans bostadsrättsförening i Akalla hade stora problem med kriminalitet i huset. Men sedan övervakningskameror installerats har det, enligt henne, lugnat ner sig.

Radha Deogans bostadsrättsförening i Akalla hade stora problem med kriminalitet i huset. Men sedan övervakningskameror installerats har det, enligt henne, lugnat ner sig. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Intresset för kameraövervakning har exploderat. Nu ska trenden granskas av Datainspektionen.

Allt fler bostadsrättsföreningar, företag och skolor installerar övervakningskameror i icke offentliga utrymmen.

Och så länge personuppgiftslagen, PUL, följs behövs det i dag varken tillstånd eller en anmälan     för att installera kameror i exempelvis tvättstugor.

Nu ska Datainspektionen, DI, i en riksomfattande kartläggning granska utbredningen.– Vi ska titta på hur kameraövervakningen bedrivs i de miljöer som inte är tillståndspliktiga och kontrollera om det är lagligt eller inte. Vi vet att den har vuxit kraftigt i omfattning och därför har det varit ett prioriterat område en längre tid, säger Patrik Sundström, jurist vid Datainspektion och ansvarig för projektet.

Kartläggningen, som ska pågå hela hösten, omfattar ett tjugotal slumpvis utvalda skolor, flerbostadshus och personalrum.

Först efter årsskiftet beräknas en utvärdering vara färdig. – En ytterlighet är att vi förelägger dem att upphöra med kameraövervakningen, men det kan också vara så att vi finner mindre brister som gör att de får strama upp sina rutiner. Huvudsyftet är att etablera en kontakt och tydliggöra regelverket, säger Patrik Sundström.

DI har samtidigt lagt ett förslag på anmälningsplikt för privat kameraövervakning för att underlätta tillsynsarbetet.

Bland de säkerhetsföretag som tillhandahåller kameraövervakningssystem är trenden tydlig.– Vi ser helt klart att intresset har ökat. Efterfrågan är just nu väldigt stor både bland företag och bostadsrättsföreningar, säger Stefan Spennare, en av ägarna i Larmator.

”Blev genast mycket lugnare”

Bostadsrättsföreningen Sveaborg i Akalla hade stora problem med vandalisering, våld och droghandel i husets utrymmen.

Till slut fick de boende nog och styrelsen beslutade att installera kameraövervakning i källargångarna och i tvättstugan.– Det blev genast mycket lugnare. Förut låg man rädd om natten, men nu är det tvärtom. Folk känner att de trivs igen, säger Radha Deogan, ordförande i föreningen.

Enligt henne är det ingen i huset som anser att kamerorna är integritetskränkande. Filmen sparas på en hårddisk i sju dagar, sedan raderas de automatiskt.

Om det blir aktuellt är det endast två personer som har tillgång till filerna.– I vanliga fall vågar folk inte vittna om de misshandlas. Men nu finns allt på film och det har underlättat för polisen ett flertal gånger, säger Radha Deogan.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro