ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du kan ha ärvt din pappas fobier

Sebastian Chaaban · 2 Dec 2013
Uppdaterad 3 Dec 2013

Är du rädd för samma saker som dina föräldrar? Du kan ha ärvt det, då en ny studie visar att möss kan föra vidare genetiska minnen. "Man kan säga det fungerar som kom-ihåg-lappar på ens DNA", säger professor Lars Olson.

klar

Artikellänk är kopierad

Tror du att du ärvt någon rädsla från dina föräldrar? ”Nej, faktiskt inte. Jag är orädd om man jämför med mina föräldrar. Däremot lägger vi nog omedvetet  på barnen våra rädslor. Det kan vara att man inte gillar vissa maträtter eller vad som helst”, säger My Lindblom, 32, receptionist, Stockholm, med dottern  Wilda Lindblom, 4.
Tror du att du ärvt någon rädsla från dina föräldrar? ”Nej, faktiskt inte. Jag är orädd om man jämför med mina föräldrar. Däremot lägger vi nog omedvetet  på barnen våra rädslor. Det kan vara att man inte gillar vissa maträtter eller vad som helst”, säger My Lindblom, 32, receptionist, Stockholm, med dottern  Wilda Lindblom, 4.Foto: lotta bergseth

Studien publicerades under måndagen i den ansedda brittiska vetenskapliga tidskriften Nature.

Forskarna har låtit mushannar lukta på en speciell doft – och då gett dem en elektrisk stöt. Mössen fick sedan para sig med mushonor som inte fått ungar tidigare, och inte varit med om samma behandling.

– Det visade sig att ungarna, nästa generation, är mera rädda för lukten. Till och med deras barn har ärvt den extra reaktionen för luktämnet, säger Lars Olson, professor i Neurobiologi, på Neurovetenskapliga institutionen på Karolinska institutet.

Mössen visade sig även fått en fysisk förändring i själva hjärnan där just det speciella luktämnet registreras.

Forskarna av studien hoppas att resultatet kan hjälpa till att förklara fobier, ångestsymtom och psykiska sjukdomar.

Så i teorin kan du mycket väl ha ärvt ”genetiska minnen”, som rädslor, från dina föräldrar.

– Det mesta som upptäcks på möss gäller även för människor. Det är en elegant studie som tyder på att då förmodligen starka negativa upplevelser, eller positiva,  kan föras vidare en eller två generationer och fungera som kemiska kom-ihåg-lappar, säger Lars Olson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro