ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du kan ha kört med farlig diesel i bilen

Micke Larsson/TT · 21 Dec 2014
Uppdaterad 21 Dec 2014
Biltillverkaren Kia har skickat ut ett varningsbrev till kunder där de uppmanas att inte tanka på OKQ8.

Biltillverkaren Kia har skickat ut ett varningsbrev till kunder där de uppmanas att inte tanka på OKQ8. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Drivmedelsbolaget OKQ8 har hamnat i konflikt med bilbranschen om sin diesel, som uppges kunna täppa igen motorns bränslefilter. – Vår diesel är likvärdig de flesta aktörers, svarar Mikael Bergström, chef på OKQ8.

Konflikten handlar om RME, en rapsbaserad biodiesel, som drivmedelsbolagen blandar i sin vanliga diesel. Enligt bilbranschens organisation, Bil Sweden, kan RME oxidera och täppa till bränslefiltret på vissa bilar. Det är motorer där bränslet sugs igenom filtret, i stället för att tryckas eller sprutas, som är i farozonen. – Problemet är störst när temperaturen vandrar mellan plus- och minusgrader, som den gör nu, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén. Han hänvisar bland annat till erfarenheter från Skottland, och till tester man själva gjort. Det är inga stora mängder RME det handlar om. OKQ8 sänkte nyligen halten RME i dieseln från sju till fem procent, som andra bränslebolag har, för att tillmötesgå kritiken. Men det räcker inte, anser Bil Sweden. Enligt Bertil Moldén gör andra bränslebolag dessutom tillsatser (så kallade additiv) till dieseln för att motverka att bränslefiltren täpps till. Men OKQ8 har en annan uppfattning. – Flertalet av våra konkurrenter använder inte sådana additiv, säger Mikael Bergström, chef för OKQ8:s obemannade stationer. – Sju procents inblandning av RME, utan tillsatser, är helt enligt svensk och europeisk standard, och överenskommelser med alla biltillverkare, säger Bergström. Men biltillverkaren Kia skickade ett brev till ägare av Kia-bilar med den aktuella motortypen, och varnade för att tanka diesel på OKQ8. Företaget hänvisade till att säkerheten hotas om bränslefiltret täpps till och motorn inte fungerar som förväntat. Det var efter det som OKQ8 sänkte RME-halten till fem procent. Andra märken där vissa bilar har den drabbade typen av motor är Volvo, Ford, Opel, Hyundai, Jaguar och Land Rover.

klar

Artikellänk är kopierad

Micke Larsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro