ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du kan inte dra transkortet för att gå på herrtoan

Lukas Romson · 16 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015
Transmannen Lukas Romson tycker inte att någon kan "dra transkortet" när det passar.

Transmannen Lukas Romson tycker inte att någon kan "dra transkortet" när det passar. Foto: Carolina Hawranek


På onsdagen publicerade Metro en artikel om Sophie som hade blivit avlägsnad från en nattklubb efter att ha gått på herrtoaletten. Nu skriver transmannen Lukas Romson att hennes beteende inte hjälper den viktiga debatten.

klar

Artikellänk är kopierad

I torsdagens Metro publicerades en artikel om Sophie och hur hon och hennes syster hade slängts ut från herrtoaletten på en krog. Bristen på trygga offentliga toaletter för transpersoner är ett allvarligt problem, så långt är Sophie och jag överens. Där slutar dock samförståndet.

Jag delar inte Sophies åsikt om att alla ska få gå på vilken toalett de vill, även könade toaletter. I krogmiljö med alkohol finns en reell risk för sexuella övergrepp mot kvinnor om cismän tillåts på damtoaletten. Just där bör därför inte alla toaletterna vara könsneutrala, utan transpersoners rättigheter bör istället säkras genom en kompletterande könsneutral toalett. Och genom att alla är välkomna att nyttja toalett utifrån sin könsidentitet. Men att tillåta cismän på damtoaletten, och vice versa, är inte lämpligt, av jämställdhetsskäl.

Det är dock inte idén att släppa in cismän på damtoaletten jag huvudsakligen invänder emot. Det är sättet själva aktionen genomfördes på. Inte bara att den var onödigt provokativ, utan framförallt att Sophie drog transkortet, genom att antyda att hon inte identifierar sig som kvinna. Utan att för den skull säga att hon är man eller icke-binär, eller ens transperson alls.

►LÄS MER: Här slängs Sophie, 26, ut från krogen för att hon gick på killtoan

När ciskönade feminister reducerar min identitet till ett politiskt fenomen, och dessutom gör det genom att lyfta frågor på ett kontraproduktivt och konfliktsökande sätt som inte gynnar transpersoner, då tar jag illa upp. 

Det finns i en del feministiska sammanhang inget mer förbjudet idag än att ifrågasätta att en feminist med kvinnligt könsuttryck skulle vara transperson. Inte ens när personen klär sig stereotypt kvinnligt, tycks ha en biologiskt kvinnlig kropp, använder ett typiskt kvinnligt namn och inte har något emot att omtalas som hon är det okej att ifrågasätta om hon verkligen identifierar sig som transman eller icke-binär transperson. Det är till och med svårt att påpeka att personen har många fördelar gemensamt med cispersoner. Jag skulle bli förvånad om Sophie någonsin blivit utstirrad i klädaffärer, misshandlats på grund av för maskulint könsuttryck, haft svårt att legitimera sig eller blivit tvångssteriliserad. Jag tycker att en feminist som så gott som alltid ses som cisperson och ändå döljer sina privilegier gentemot transpersoner bör fundera ordentligt över sin egen maktposition. Men, att säga detta självklara är inte okej i alla feministiska sammanhang.

För min del är cisfeminister varmt välkomna i transfrågor. Men kom som er själva! Sluta appropriera transidentiteter och reducera min identitet till något som utnyttjas för era egna agendor.

Min identitet är inte en politisk mask som kan tas på och av när det passar, inget som bör användas för att få tolkningsföreträde i den grupp som passar bäst för tillfället. Och frågan om våld och hot mot transpersoner på offentliga toaletter är alldeles för viktig för att reduceras till en scen där mediaglada cisfeminister kan kapa åt sig utrymme på transpersoners bekostnad.

Lukas Romson, feminist, transman och jämlikhetskonsult

►LÄS MER: Jag är väl för helvete inte bög

klar

Artikellänk är kopierad

Lukas Romson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro