ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du kan skydda din bebis från allergier – redan när den ligger i magen

METRO · 9 Nov 2013
Uppdaterad 9 Nov 2013

Är både du och din partner drabbade av hösnuva och astma? Lugn – ni kanske gör era framtida barn en tjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Det är inte okänt att mammor för vidare beskyddande immunitet till sina barn – förmågan att bekämpa allergier är inget undantag mot den regeln. 

En barnläkare i USA har undersökt forskning på kvinnor som fick allergisprutor när de var gravida och fann att de sänkte barnens risk för att utveckla astma, matallergier och eksem med upp till 16 procent, rapporterar Time.

Eftersom tidigare forskning visar att mammor överför antikroppar och andra immunceller till sina barn och det utgör spädbarnets första försvar mot bakterier och virus, tror forskarna att immunterapi genom allergisprutor skulle kunna öka skyddet mot vanliga allergener. Sprutorna förhindrar utvecklingen av allergier hos barn och vuxna och minskar symtomen såsom nysningar, rinnande ögon och snoriga näsor.

Studien är intressant eftersom barn med två allergiska föräldrar har en 75-procentig chans att också utveckla immunitet. Om mödrar kan förhindra sina barn från att bli allergiska genom att få sprutor medan de är gravida, hävdar författarna att sjukvårdskostnader för allergier skulle kunna kapas ordentligt.

– Mer forskning krävs för att förstå om mödrar verkligen kan förhindra allergier hos sina barn genom att få sprutor under eller före graviditeten. Men våra studier visar att det finns ett starkt samband vilket är uppmuntrande, säger Lieberman i ett uttalande.

Dr Jay Lieberman som är professor i pediatrik på Tennessees universitet, och hans forskningsteam, frågade 192 kvinnor i åldrarna 18 till 48 om både deras egna allergier och deras barns, och räknade med andra allergipåverkande faktorer såsom amning.

klar

Artikellänk är kopierad

METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro