ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du kan tjäna pengar på historisk dag

Gustaf Eriksson · 11 Dec 2013
Uppdaterad 11 Dec 2013
Klocka i London som fångar den kittlande datum- och siffrakombinationen 9/10/11/12/13.

Klocka i London som fångar den kittlande datum- och siffrakombinationen 9/10/11/12/13. Foto: TT


Onsdagen är ingen vanlig dag. Det är nämligen 11/12/13, den sista dagen med datumsiffror i en numerisk följd på mycket länge. Sådana här dagar är som kalenderkometer”, säger pensionären Rob Gordon, som belönar den som firar dagen bäst.

klar

Artikellänk är kopierad

Många missar historisk dag
Många missar historisk dagFoto: TT

Siffernördar, numerloger och astrologer firar en högtidsdag på onsdagen. I dag är det nämligen den 11 december 2013. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men om datumet i stället skrivs 11/12/13 blir det roligare. 

Det är nämligen den sista dagen mycket länge som datumsiffrorna bildar en numerisk talföljd. 

Nästa gång det händer är den 1 februari 2103. Det datumet är hela 89 år bort.

Extra spinn på sifferextasen blir det kvart över två i eftermiddag. Eller vad sägs om den maffiga följden 11/12/13/14/15? Erkänn att det kittlar till i vänstra hjärnhalvan!  Morgonen bjöd också på en godbit strax efter klockan nio: 9/10/11/12/13.

Någon som verkligen är entusiastisk över datumet är den pensionerade läraren Rob Gordon i USA. Han har utfäst en belöning för den som firar dagen på det mest följsamma sättet. Prissumman: 1 112,13 dollar. – Sådana här dagar är som kalenderkometer. Du väntar och väntar, sedan lyser de upp din dag och poff, så är de borta, säger han till Daily Mail.

I USA, som skriver datumen på ett annorlunda sätt, firades sista sekvensdagen redan den 12 november. Då rusade amerikanerna till altaret för att få ett snyggt datum som är lätt att komma ihåg på vigselbeviset.

Men i Sverige verkar inte dagens datum har gett upphov till någon liknande rusning. Enligt Svenska kyrkans bokningscentral i Göteborg kommer bara två par säga ja i landets andra största stad under onsdagen.

Vid andra speciella datum, som 12/12/12 och 11/11/11, har kyrkan sett ett klart uppsving. Enligt bokningscentralen kan frånvaron av giftaslusta nu bero på att många missat dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro