ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du okände man som skriker på mig – hur vet jag om du vill våldta mig?

Metro · 20 Jan 2016
Uppdaterad 20 Jan 2016

Foto: Montage/Privat/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Till dig okände man som argt skrek "JAG ÄR FAN INTE FARLIG" när jag valde att gå över gatan när vi möttes i mörkret på väg hem från affären.

Till dig vill jag säga att nej, du är kanske inte farlig. Troligtvis inte. Men jag är rädd för dig. Jag förstår om det gör dig frustrerad, arg och kanske till och med ledsen. Men du måste förstå att jag omöjligt kan veta om du bara är en random skön snubbe på väg hem från jobbet eller om du är någon som vill skrämma mig, våldta mig eller kanske till och med ta mitt liv. Det syns inte på utsidan om du vill skada mig, så jag vet inte. Och jag kan inte ta risken.

► LÄS MER: "Killar, vi har inte bett er kommentera våra bröst och celluliter"

Jag vet att du inte förstår mig. Du förstår inte hur det är att vara tjej i vår värld. Du förstår inte hur det känns att få ont i magen av att möta en ensam man i en gångtunnel. Du förstår inte hur det känns att lyssna på kompis efter kompis efter kompis som blivit skrämda, skadade, kränkta, våldtagna och misshandlade av både killkompisar, pojkvänner och okända män. Du förstår inte hur det känns att springa ensam hem efter en utekväll med hjärtat i halsgropen och nyckeln hårt i handen. Du förstår inte hur det känns att krampaktigt hålla mobilen med numret 112 inslaget för att snabbt kunna trycka på "ring", när du åker taxi. Du förstår inte hur det är att leva ett liv där du hela tiden, i alla situationer, måste tänka på konsekvenser, konsekvenser, konsekvenser. Ett liv där du inte ens kan gå hem till en kille du är sugen på utan att fundera både en och två gånger om han verkar vara typen som våldtar och mördar kvinnor. Du vet inte hur det känns, men jag gör det. Jag vet för det har varit mitt liv sen jag var 13.

► LÄS MER: "Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att bli våldtagna när de går hem"

Så ja, jag är rädd för dig. Men jag vill inte vara det. Jag önskar att jag inte var det. Så istället för att bli arg på mig kan du väl försöka förstå mig? Känn med mig. Underlätta för mig. Hjälp mig att sluta vara rädd för dig. Var aktiv i att skapa en värld där jag inte behöver vara rädd för dig. Där min rädsla inte är befogad. En värld där jag inte behöver gå över gatan när jag möter dig en mörk kväll, på väg hem från affären.

Julia Engström

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro